Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска онлайн платформа бори международния транспортен Армагедон

Росен Моллов, съосновател на CargoRadar и Димитър Стефанов, съосновател на CargoRadar

12:05 | 20 октомври 2022
Обновен: 12:22 | 20 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Поредицата от кризи води до „Армагедон” във веригата на доставки. Тези тежки моменти въздействат негативно на транспортния сектор, който е основополагащ за икономическото и социално развитие на обществото. Най-сериозно последиците се усещат в сферата на международните сухопътни доставки. Тези кризисни ситуации водят до повишаване на  цените на горивата, следва завишаване на цените на транспортните услуги, което въздейства стагниращо на бизнеса и това води до поредица от фалити. Това каза Росен Моллов, съосновател на CargoRadar, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Необходимо е да се търсят решения, с които да се оптимизират „празните” километри за голяма част от превозвачите, които според статистическите данни в Европа са средно около 30%. Нашата информационна платформа CargoRadar позволява чрез възможността за видимост в реално време стедиторите да могат да подберат най-близкия до техния товар автомобил. Така решаваме до голяма степен проблема с т.нар. празни километри, през които дадения превозвач трябва да придвижи своето превозно средство до съответния товарен адрес.

С вдигане на цените на горивата започна много ясно да се засяга темата за електрическите автомобили, за алтернативните горива като водородното. Първо те ще навлязат при доставките в градовете, а международните отсечки ще останат с конвенционалното гориво, но това е бъдещето, изтъкна Димитър Стефанов, съосновател на CargoRadar.

Освен повишаване цените на горивата, през последните две години се наблюдава и недостиг на шофьори, което също е фактор при ценообразуването, защото заплатите им постоянно растат. През последните две години имаме 400 000 по-малко шофьори в Европа. В тази професия започнаха да навлизат и жени, като в Европа жените шофьори са около 2%. В САЩ процентът е по-голям, като там има практика и цели семейства да се наемат за дълги транспортни курсове, разказа Стефанов.

Коментирайки как санкциите срещу Русия са повлияли на работата на транспортните фирми Моллов посочи, че сега за извозване на товари от България до Русия и Украйна се ползват разпределителни хъбове, които са позиционирани в Полша и Румъния, откъдето тези стоки биват конвоирани или се използват други вътрешни превозни средства, за да стигнат до крайната точка на доставка.

Поради отлив на превозвачи от тези дестинации, част от тези превозни средства се пренасочиха към други европейски пазари. Това беше доста шокиращо за част от тези превозвачи, които традиционно през годините са превозвали стоки за Русия и Украйна. За да пренасочат дейността си, костваше редица усилия на собствениците на тези фирми да реорганизират своя бизнес.

Във връзка с предизвикателствата пред транспортния бизнес предвид предстоящите празници Моллов посочи, че не очаква забавяния на доставките, но че вероятно ще има повишаване в ценовите нива.

„Не очаквам големи ценови промоции и отстъпки в цените за предстоящите празници”

Коментирайки как процесите на деглобализация биха се отразили на логистичните операции, Стефанов отбеляза, че се наблюдава тенденция за преминаване от  ефективен начин на работа към надежден начин на работа. Много производства се пренасочват по-близо до потребителя.

„Ако досега стоките са идвали до хората, сега вече производствата ще бъдат близко до хората”.

Как българската платформа CargoRadar свързва спедитори и превозвачи и ще има ли скоро нов български "еднорог"?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.