Ще плащате повече за гориво тази зима, ако карате дизелов автомобил

Графика на деня, 01.11.2022 г.

08:31 | 1 ноември 2022
Автор: Рейчъл Греъм
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

САЩ и Европа се борят да произвеждат достатъчно дизелово гориво и да отопляват домовете, ситуация, която изглежда ще стане още по-изострена с наближаването на зимата.

Цените на дизел на дребно са най-високи в сравнение с бензина от повече от десетилетие, тъй като в части от Европа и САЩ липсват доставки.

Дизеловият пазар в Европа показа признаци на стрес, откакто нахлуването в Украйна постави в опасност най-големия източник на външни доставки на континента. От февруари 27-членният ЕС ще забрани доставките на гориво по море от Русия. В САЩ запасите от дестилати - категорията, която включва дизелово гориво и мазут - са най-малките сезонно поне от 1993 г.

Цената на горивото вероятно ще продължи да расте спрямо бензина до края на годината, според Wood Mackenzie Ltd.

След това премията ще „остане широка до второто тримесечие на 2023 г., когато бензинът се засили за летния сезон на шофиране и дестилатите се балансират отново след забраната на ЕС“, каза Алън Гелдър, вицепрезидент за рафиниране, химикали и петролни пазари в WoodMac, по имейл.

Вълна от стачки в рафинериите във Франция, съчетана с други непланирани прекъсвания в Европа и САЩ, изостри кризата в предлагането през последните седмици. Дизелът за пътни превозни средства е много подобен продукт на отоплителното гориво, търсенето на което обикновено нараства през зимата.