Най-лошото от дизеловата криза в Европа ще удари през пролетта

Графика на деня, 09.11.2022 г.

17:25 | 9 ноември 2022
Обновен: 17:52 | 9 ноември 2022
Автор: Джак Вителс
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Запасите от дизелово гориво в Северозападна Европа ще достигнат най-ниското си ниво от поне 12 години в началото на пролетта, според прогноза на консултантската компания Wood Mackenzie Ltd.

Запасите се очаква да се натрупат през декември и януари, преди рязък спад. Прогнозите са запасите през март да бъдат най-ниските в историята за който и да е месец по данни от 2011 г.

Тъй като Европейският съюз ще прекрати доставките на руско гориво по море в началото на февруари, ситуацията с вече ограничените доставки на континента е изложена на риск от влошаване. Запасите са жизненоважен буфер срещу подобни прекъсвания и когато те се изчерпят, има повече потенциал за нестабилност на пазара.

По-ниските резерви допринесоха за по-високи маржове за петролните рафинерии, стимулирайки европейските оператори да работят усилено, каза Джеймс Бърли, главен анализатор в Wood Mackenzie. В резултат на това консултантската компания очаква дневната преработка на суров петрол в Северозападна Европа да нарасне с 420 000 барела този месец, достигайки 6,14 милиона.

„Очакваме по-високото производство да продължи да се поддържа от силните нетни парични маржове и очакваме запасите от газьол/дизел в края на декември да достигнат почти три милиона барела“, каза Бърли.

Тъй като Русия все още е най-големият външен доставчик на ЕС на дизелово гориво с кораби, може да се очаква рязко намаляване на запасите в края на зимата.

Част от проблема с наличността на дизел в Европа – и САЩ – се крие в структурата на фючърсните пазари. Кривата на газьола ICE е в обратно контанго, което означава, че товарите доставяни по-скоро са по-скъпи от тези за по-късна дата. Това до известна степен обезсмисля складирането, тъй като търговците вероятно могат да продават на по-добра цена днес, отколкото могат в бъдеще. Тази структура отслабна през последните дни, но остава силна по исторически стандарти.