Цяла флотилия от танкери с дизел се отправя към Европа на фона на енергийна криза

Скъпият газ постепенно се заменя с дизел в европейските производства

16:45 | 18 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Флота от танкери, превозващи дизелово гориво, се насочва към европейските пазари, изправени пред заплахи за енергийната сигурност заради високите температури и скока на цените на газа, пише Bloomberg

Петте кораба, превозващи близо 3 милиона барела, са готови да се преместят от Азия в Европа през август, показват предварителните данни от Vortexa. Това е най-голямото количество от от пет месеца насам на база барел на ден. Доставките от Близкия изток до Европа също се очаква да се повишат.

Нарастващите потоци на дизелово гориво, което се използва в промишлеността, транспорта и за енергия, към Европа са резултат от пазарни размествания, причинени от по-високите цени в хъбовете Амстердам, Ротердам и Антверпен (ARA) спрямо Азия, казаха търговци. Закъсалата икономика на Китай и сезонното затишие на търсенето в Индия също допринесоха за свръхпредлагането в Азия, добавиха те.

Европа се бори с историческа суша, която причинява спад на водните нива на река Рейн. Водният път, който свързва петролните резервоари в хъбовете ARA с потребителите във вътрешността на Европа, в момента е непроходим за повечето шлепове, което създава затруднение в доставките и може да доведе до изчерпване на техните запаси, които ще трябва да бъдат попълнени преди зимата.

Редица държави, включително Швеция и Германия, предупредиха за нарастващо потребление на петрол в опит да се замени скъпият газ, като в същото време регионът купува и повече въглища от целия свят. Все още обаче не е ясно колко силно ще се възстанови търсенето в Европа в края на годината поради забавянето на икономиката на континента.

Дизелът, който ще се достави от Индия и Северна Азия през август, пътува близо месец, за да стигне до Европа, пристигайки на местоназначението си точно когато лятото е към края си. Някои от корабите по така наречения арбитражен маршрут към Европа включват по-големи кораби като Suezmaxes, които могат да превозват до 1 милион барела петрол.

„Търговците се възползват от възможността, която предоставя мащабът на тези кораби, за да направят арбитража Изток-Запад работещ като товарят своите товари на тези по-големи танкери“, каза Серена Хуанг, водещ анализатор за Азия в Vortexa.

Очаква се тази година все повече компании да преминат от газ към петрол, като Международната агенция по енергетика повиши прогнозата си за растеж на търсенето на петрол в световен мащаб с 380 000 барела дневно поради очакването, че индустрията и производителите на енергия ще сменят горивата. Допълнителното търсене, което предизвика преразглеждането, е „преобладаващо концентрирано“ в Близкия изток и Европа, каза агенцията. Нейното становище беше повторено и от Goldman Sachs Group Inc.

Освен това рискът от прекъсване на доставките на руски газ и опасенията относно енергийната сигурност ще насърчат трупането на повече запаси от дизелово гориво. Бенчмаркът за газ в Европа се е увеличил почти три пъти тази година, надхвърляйки увеличението от 18% на цените на петрола през същия период.

Междувременно се очаква азиатските рафинерии да произвеждат 215 000 барела на ден повече дизел, отколкото е нужно на региона, докато доставките от Близкия изток също нарастват, според Джи Лим, анализатор в S&P Global Commodity Insights.

Новият капацитет на рафинериите в Близкия изток „означава промяна в баланса между предлагането и търсенето на газьол в източната част на Суец, което означава, че структурният арбитраж може да бъде отворен по-често и за по-дълго“, каза Кевин Райт, анализатор в Kpler. Дизеловите потоци от Азия към Европа вероятно ще нараснат през останалата част от третото тримесечие, каза той.