Преминаването на Германия от газ към дизел си има цена

Рязката смяна на горивоото може да доведе до скок в цените на петролните продукти и до нов недостиг

20:04 | 4 август 2022
Обновен: 11:04 | 5 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

В цяла Германия бизнес лидерите прекараха последните няколко месеца обмисляйки как да реагират, ако руският президент Владимир Путин спре доставките на газ. И много от тях, от малки компании до глобални гиганти, стигнаха до едно и също решение: преминаване към петрол, пише Хавиер Блас за Bloomberg.

В Мюнхен общинската компания за комунални услуги преобразува два котела, работещи с газ, за ​​да работят с дизел. На юг, в германските Алпи, земеделският кооператив Berchtesgadener Land е командировал двама шофьори на камиони за мляко, за да се научат как да се справят с платформа за доставка на нефт, за всеки случай. На север пивоварната за бира Veltins близо до Дюселдорф е натрупала запаси за пет седмици, за да се подготви за спешно преминаване от газ към дизелово гориво.

В някои случаи става въпрос за изгаряне на мазут в котли и парогенератори, работещи преди това с природен газ; в други, става въпрос за работа с дизелови генератори, за да се избегнат прекъсвания на електричеството.

Берлин мълчаливо насърчава промяната. Wiegand-Glas, която произвежда стъклени бутилки, успя да получи необходимата документация, за да подготви своите пещи да работят с мазут, а не с газ в рамките на дни. „Обещах да намаля бюрокрацията при преобразуването на системите до абсолютния минимум“, каза Аня Зигесмунд, регионален министър на околната среда.

Търговците на петрол споделят, че получават запитвания от германски компании, които или не са купували никога преди това мазут или дизел, или са изоставили практиката преди много години или дори преди десетилетия.

Да вземем например Covestro AG, химическа компания, която произвежда градивни елементи от пластмаси. От години тя разчита на природен газ. Но по-рано тази седмица компанията каза на инвеститорите по време на представянето на резултатите си за второто тримесечие, че „инициира различни мерки за намаляване на нуждите си от газ в Германия в краткосрочен план, като например преминаване към парни генератори на петрол“.

Стимулът за намаляване на потреблението на газ е огромен, след като Путин намали доставките за Германия чрез газопровода "Северен поток 1". Нидерландският бенчмаркк за европейския газ TTF, се търгува за над 205 евро за мегаватчас, което е 10 пъти повече от средното за десетилетието до 2020 г. и еквивалентно на около 350 долара за барел петрол. Междувременно петролът Brent се движи на цена около 100 долара за барел. Ханс-Улрих Енгел, главен финансов директор на BASF SE, направи изчисленията по-рано този месец: при преобладаващите цени, „всъщност може да е по-евтино да използвате, например, мазут за отопление, за да произвеждате пара, отколкото да използвате много скъп природен газ,“ той каза.

Последствията са двуяки. Германската индустрия, отдавна свикнала да работи с евтини руски енергийни доставки, може да успее да намали зависимостта си от газ с повече, отколкото се смяташе досега, без да се налага да спира напълно. Търсенето на газ в Германия вече е доста под средното за последните пет години за това време на годината. Morgan Stanley смята, че германското промишлено потребление на газ е спаднало с 24% през юли спрямо същия месец на 2021 г. Ако тенденцията продължи, европейските цени на газа може да не се повишат толкова, колкото всички се опасяваха, дори ако Путин напълно спре износа по-късно тази година. Най-лошият сценарий, при който цените на TTF скочат над 300 евро или дори 400 евро, може да бъде избегнат. Но това може да доведе до рязък скок в търсенето на петрол в Германия тази зима, което потенциално ще повиши световните цени на петрола.

Размерът на потенциално нарастващото потребление на петрол се обсъжда разпалено, с аргументи както за оптимизъм, така и за песимизъм. Миналата година петролните бикове очакваха значителен тласък на търсенето от електроцентрали, работещи с мазут, който така и не се материализира. Независимо от това, консултантската компания Energy Aspects Ltd. изчислява, че ако всички електрически централи на петрол в Европа работят тази зима, това ще добави допълнителни 340 000 барела на ден към търсенето на континента. За да поставим това в контекст, то е по-голямо от увеличението с 200 000 барела на ден в търсенето на петрол в Европа, очаквано от Международната агенция по енергетика за 2023 г.

Освен това, тези числа не вземат предвид потенциалната експлозия в използването на дизелови генератори и използването на мазут в промишлени котли и парогенератори. Все още няма конкретни данни за това колко компании са обновили котлите си, за да работят с петрол, и колко други са закупили генератори за аварийно захранване, затова всяка оценка е по-скоро предположение, отколкото прогноза. Все пак някои петролни търговци и консултанти прогнозират допълнителни 200 000 барела на ден търсене в Германия и съседните държави.

Превключването от газ към петрол обаче е изправено пред огромни пречки. BASF, немският химически гигант, е пример за това. В презентация пред инвеститори миналата седмица компанията заяви, че подготовката за замяна на природния газ с, например, мазут, „напредва добре“, повтаряйки казаното от други германски компании през последните няколко седмици. Но включва голямо предупреждение в малка бележка под линия: „Предпоставка за това е достатъчната наличност на мазут.“

Ако компаниите в най-голямата икономика в Европа преминат към петрол от газ едновременно тази зима, това може просто да замени един проблем – недостигът на газ – с втори проблем – недостиг на дизел.

Засега европейският дизел се стабилизира на около 1000 долара за метричен тон, което е спад от рекорда от около 1500 долара в началото на март, дни след началото на руската инвазия в Украйна. И все пак пазарът ще трябва да се бори с предстоящата забрана за руски рафинирани продукти, която ще влезе в сила до началото на февруари и ще намали доставките на дизелово гориво в Европа точно когато покупките може да достигнат своя пик.

Дизелът е работният кон на световната икономика. От началото на кризата той е най-търсеният рафиниран продукт, въпреки че често е засенчен от цените на бензина в САЩ. Тъй като германската индустрия се готви да се откаже от руския газ през следващите месеци, цените на дизела може да започнат да доминират в заглавията - и все по лоши причини.