Отмъщението на старата икономика: приходите на петролните гиганти изравниха Big Tech

Четири от големите петролни компании комбинирано спечелиха близо 51 милиарда долара през последното тримесечие - петата ще обяви резултатите си тази седмица

10:49 | 1 август 2022
Обновен: 13:03 | 1 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Паричните приходи на Exxon Mobil Corp. изпревариха тези на Alphabet Inc. за първи път от 2018 г., доказвайки, че петролният гигант се завръща в голямата лига, само година след като претърпя едно от най-големите сътресения заради акционерите активисти в корпоративната история.

Exxon, която загуби пари за първи път в историята си по време на пандемията, сега се класира като третият по големина генератор на свободен паричен поток на индекса S&P 500, след само Apple Inc. и Microsoft Corp, според данни, събрани от Bloomberg.

В друг знак за възраждане на петролния сектор, Chevron Corp. скочи в класацията с приток на пари, който изненада анализаторите, които вече очакваха рекордно тримесечие.

Това е тенденция, която Джеф Къри, главният стоков стратег на Goldman Sachs Group Inc., нарича „отмъщението на старата икономика“. Макар и ускорено от инвазията на Русия в Украйна, семената на сегашното енергийно рали бяха заложени от предпочитанията на инвеститорите към технологичните акции пред суровините през последното десетилетие, казва Къри, което доведе до анемични инвестиции в твърди енергийни активи като мини, петролни полета и рафинерии.

Тъй като потребителите усещат тежестта на повишените цени на горивата, петролните предприемачи и разработчици на нови находища - особено тези, които дават приоритет на суровия петрол и природния газ пред възобновяемите енергийни източници - са в най-добра позиция да се възползват.

„Exxon и Chevron показаха добър пример за мащаба на възвръщаемостта на акционерите, която могат да генерират при петрол от 100 долара за барел“, каза Мат Мърфи, базиран в Калгари анализатор в Tudor, Pickering, Holt & Co. „Това ще се появи на радара на инвеститори, които търсят някаква доходност, докато навлизаме по-дълбоко в рецесионната среда.“

Ръководителите на двете компании казаха, че не виждат много доказателства за унищожаване на търсенето на гориво, дори когато страховете от рецесия нарастват.

„Не бих ви казал, че виждаме нещо, което показва, че сме в рецесия или близо до рецесия“, каза главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс по време на разговор с анализатори.

Exxon, Chevron, Shell Plc и TotalEnergies SE отчетоха рекордни печалби миналата седмица. Всички те разшириха обратното изкупуване на акции с изключение на Exxon, която утрои обратното изкупуване по-рано през годината.

Това е ярък обрат от по-голямата част от последното десетилетие, когато секторът беше ударен заради фокусирането върху мегапроекти, лошите финансови резултати и неуспеха да се придвижи енергийния преход от изкопаемите горива.

Exxon е може би най-добрият пример за обрата. Само преди година тримата му най-големи инвеститори нанесоха на борда пагубно поражение при избирането на трима нови директори след ожесточена активистка кампания на Engine No. 1.

Впоследствие американският петролен титан заключи капиталовите разходи на исторически ниски нива и намали разходите, оставяйки го в добра позиция да извлече ползите от скока на цените на суровините. Акцииите на Exxon поскъпнаха с 58% тази година.

Уудс каза, че планът му за увеличаване на производството, оспорван от инвеститори и еколози, когато беше обявен през 2018 г., сега се изплаща, защото е изградил активи, генериращи пари. „Получих голям натиск за това и критики, харчейки тези пари предварително“, каза той. „Мисля, че това беше правилната стратегия.“

Инвеститорите започват да забелязват. Топ 10 с най-добри резултати в индекса S&P 500 са само енергийни компании и секторът вече представлява 4,5% от индекса, което е повече от два пъти спрямо теглото му преди пандемията. 10-те най-лоши включват бившите технологични суперзвезди Netflix Inc. и Meta Platforms Inc.

„Имаме рекордни доходи от свободен паричен поток в цялата стара икономика“, каза Къри по Bloomberg TV миналия месец. „През последното десетилетие предпочитахме iPhone с кратък цикъл пред медните мини и това е недостигът, с който се сблъскваме.“

Взрив на печалбите

Двете най-големи петролни компании в САЩ, Exxon Mobil Corp и Chevron Corp, отчетоха рекордни приходи в петък, подкрепени от скока на цените на суровия петрол и природния газ и след подобни резултати за европейски големи компании ден по-рано.

Двойката от САЩ, заедно с базираната в Обединеното кралство Shell и френската TotalEnergies, комбинирано спечелиха близо 51 милиарда долара през последното тримесечие, което е почти двойно повече от това, което групата е донесла за периода отпреди година.

Exxon изпревари конкурентите си с тримесечна печалба от 17,9 милиарда долара, най-много за всяка международна петролна компания в историята.

Четиримата върнаха общо 23 милиарда долара на акционерите през тримесечието, като се възползваха от високите маржове, получени от продажбата на петрол и газ. Петият голям, BP Plc, ще докладва резултатите си тази седмица.

Компаниите публикуваха силни резултати в производствените си звена, подпомогнати от скока на референтните фючърси на суровия петрол Brent, които бяха средно около 114 долара за барел през тримесечието.

Високите цени на суровия петрол могат да намалят маржовете за интегрирани петролни компании, тъй като те също така поемат цената на суровия петрол, използван за рафинирани продукти. Въпреки това, след инвазията на Русия в Украйна и многобройните затваряния на рафинерии по света в резултат на пандемията от коронавирус, маржовете на рафинирането експлодираха през второто тримесечие, изпреварвайки печалбите от суровия петрол и добавяйки към приходите.

„Силните резултати за второто тримесечие отразяват затегната глобална пазарна среда, където търсенето се е възстановило почти до нивата отпреди пандемията, а предлагането е намаляло“, каза Уудс в разговор с анализатори. „Нарастващото предлагане няма да се случи за една нощ.“

Резултатите от големите петролни компании със сигурност ще предизвикат критики от страна на политици и защитници на потребителите, които казват, че петролните компании се възползват от глобалния недостиг на доставки, за да натрупат печалби за сметка на потребителите. Президентът на САЩ Джо Байдън каза през юни, че Exxon и други печелят „повече пари от Бог“ във време, когато потребителските цени на горивата скочиха до рекорди.

По-рано миналия месец Великобритания прие 25% данък върху неочакваните печалби за производителите на петрол и газ в Северно море. Американските законодатели са обсъждали подобна идея, въпреки че е изправена пред големи спорове в Конгреса. 

Данъкът върху неочакваните печалби не осигурява „стимул за увеличаване на производството, което наистина е това, от което светът има нужда днес“, каза главният финансов директор на Exxon Катрин Микелс в интервю за "Ройтерс".

Компаниите казват, че просто отговарят на потребителското търсене и че цените са функция на глобалните проблеми с предлагането и липсата на инвестиции. Големите компании са дисциплинирани с капитала си и се противопоставят на увеличаването на капиталовите разходи поради натиск от инвеститори, които искат по-добра възвръщаемост и устойчивост по време на цикъл на спад.

„В краткосрочен план (парите от петрол) отиват в баланса. Няма къде другаде да отидат“, каза финансовият директор на Chevron Пиер Бребер пред "Ройтерс".

Световното производство на петрол беше задържано от бавното връщане на барели на пазара от Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, включително Русия, както и от недостига на работна ръка и оборудване, възпрепятстващи по-бързото увеличаване на предлагането на места като Съединените щати.

По-рано тази година Exxon удвои планираната си програма за обратно изкупуване до 30 милиарда долара през 2022 и 2023 г. Shell заяви, че ще изкупи обратно 6 милиарда долара акции през текущото тримесечие, докато Chevron увеличи годишните си планове за обратно изкупуване до диапазон от 10 до 15 милиарда долара от $5 милиарда на $10 милиарда.