Путин няма да позволи на ОПЕК да намали цените на петрола

Не разчитайте, че ОПЕК ще изпомпва повече петрол, защото Русия стои на пътя на подобно решение: Джулиан Лий, Bloomberg

12:00 | 31 юли 2022
Обновен: 14:24 | 31 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производителите на петрол от групата ОПЕК+ се срещат в сряда, за да се споразумеят за следващата стъпка в управлението на пазара. За първи път от една година насам няма ясна политика, която те да подкрепят. Това може да направи срещата интересна, пише Джулиан Лий в рубриката Bloomberg Opinion.

Групата на производителите вече възстанови цялото производство, което се съгласи да намали през април 2020 г. - поне на теория - като целта за август се върна на първоначалното базово ниво.

На практика производството на групата изостава значително, като през май, последния месец, за който са налични пълни данни за производството, членовете на групата са изпомпвали с около 2,7 млн. барела на ден по-малко от планираното.

Oil Prices

Почти половината от недостига се дължи на Русия, чийто суров петрол и рафинирани продукти са отбягвани от някои европейски купувачи след нахлуването на войските ѝ в Украйна през февруари. Пренасочването на износа към Индия помогна на Русия да избегне пълното въздействие на забраните за покупка, но тя не успя да компенсира напълно загубата на голяма част от европейския си пазар.

ОПЕК+ се сблъсква с призиви за увеличаване на производството. По време на посещението си в Саудитска Арабия по-рано този месец президентът на САЩ Джо Байдън поиска от групата да увеличи изпомпването, за да помогне за намаляване на рязко покачващата се инфлация. Срещата тази седмица ще бъде първата възможност за всички членове да обсъдят това искане.

Ако сериозно се замисли за ново увеличаване на добива - а няма гаранция, че това ще стане - групата може да увеличи целите на всички. Но това просто ще задълбочи разликата между планираното и действителното производство, като се има предвид, че малко страни ще могат да изпомпват повече, отколкото вече произвеждат. На практика само Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства разполагат със значителен свободен производствен капацитет, но дори и тогава все още има въпросителни относно това колко могат да извличат.

Другата алтернатива би била да се компенсира недостигът на някои членове на ОПЕК+, като се позволи на тези, които имат свободен капацитет, да изпомпват повече, преразпределяйки неизползваните части от съществуващите цели. Това може да е логичен подход, но досега групата не е показала желание да тръгне по този път. Всеки план за преразпределяне на неизползваните квоти вероятно ще срещне съпротива.

Oil Prices

Увеличаващата се разлика между целевия и реалния добив обаче подкопава доверието в ОПЕК+. Става несъстоятелно групата да твърди, че стабилизира петролния пазар, когато цените се покачват, а производствените им планове не съответстват на действителността.

Нищожна е вероятността Русия да се откаже от целевите си добиви в полза на други членове, дори и временно, освен ако не получи нещо в замяна. Страните от ОПЕК похарчиха много политически капитал, за да привлекат Москва в по-широката си група, и ще направят почти всичко необходимо, за да я задържат там. Те едва ли ще прекратят равнопоставеността на Русия и Саудитска Арабия по отношение на добива, а това би направило преразпределянето на неизползваните части от целите на други държави проблематично.

Не може да се разчита, че Русия ще подкрепи нещо, което би намалило значително цените на петрола. За да убедят рафинериите в Индия да преработват техния суров петрол, руските продавачи са принудени да предлагат големи отстъпки. През април-май водещият експортен сорт на страната Urals се търгуваше с отстъпка от близо 35 долара за барел спрямо бенчмарковия суров петрол Brent. Въпреки че напоследък тази отстъпка намаля, през месеца до средата на юли Urals все още се търгуваше с 25 долара за барел под цената на Brent.

Oil Prices

Това вероятно изключва голямо увеличение на целите за добив, тъй като Русия не иска още по-ниски цени на петрола.  Кремъл трябва да продължи да пълни хазната си, за да плаща за войната в Украйна, и със сигурност се наслаждава на болката, която високите цени на енергията причиняват на тези, които му се противопоставят.

И все пак анализаторите на ОПЕК показват, че нуждата от нейния суров петрол нараства. През настоящото тримесечие светът ще се нуждае от почти 30,5 млн. барела дневно от тази по-малка група, за да балансира търсенето и предлагането. Това е с 1,74 млн. барела дневно повече, отколкото 13-те държави от ОПЕК са изпомпвали през юни.

Потребителите изтеглят повече от 1 млн. барела дневно суров петрол и рафинирани продукти от извънредните запаси, но по-голямата част от тях трябва да приключи през октомври. Ако ОПЕК не запълни недостига, или цените ще се повишат, или търсенето ще трябва да намалее. Най-вероятно едното ще последва другото.

Това ще бъде първата среща на ОПЕК+ от повече от година насам без предварително съгласуван план за добив. Това би трябвало да позволи на групата да направи правилна оценка на това, от което светът наистина се нуждае, но тежката ръка на Кремъл ще попречи на всеки смислен опит за намаляване на цените на петрола.