Саудитска Арабия ще вдигне цената на петрола за Азия до рекорд въпреки рисковете

Парализиращата енергийна криза ще се влоши за затъналата в дългове Южна Азия

14:10 | 28 юли 2022
Обновен: 17:35 | 28 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Де факто лидерът на ОПЕК+ Саудитска Арабия се очаква да оцени водещия си суров петрол за Азия на рекордна разлика спрямо регионалния бенчмарк за доставки през септември, въпреки че търговците виждат възможност за по-слаб спот пазар през следващия месец, което подчертава потенциална повратна точка за пазара.

Очаква се най-големият износител на суров петрол в света да oцени своя арабски лек суров петрол за Азия с премия от 10,80 долара за барел спрямо референтната стойност за региона за товарене през септември, според средната оценка в проучване на Bloomberg сред пет рафинерии. В същото време спадът на маржовете за азиатските преработватели означава, че подобно увеличение може да намали исканията за допълнителни барели, казаха търговци.

Световните цени на суровия петрол се насочват през юли към първата си последователна месечна загуба от края на 2020 г., тъй като инвеститорите се опитват да определят цените на рисковете от рецесия в САЩ, по-затегната парична политика и многократните усилия на Китай да укроти Covid-19. Въпреки спада, физическите сигнали на петролния пазар засега остават стабилни, като Saudi Aramco ще обяви официалните си продажни цени за септември следващата седмица.

Някои азиатски преработватели започнаха да обмислят намаляване на работния капацитет от септември, след като работеха на максимални нива през последните месеци след войната в Украйна, която преобърна търговските потоци и помогна за повишаване на цените на бензина до рекорд. Всяко оттегляне би носило потенциала да смекчи търсенето на суров петрол през следващите месеци.

Възходящият импулс за близкоизточния суров петрол вероятно ще достигне повратна точка следващия месец за товарите през октомври, казаха търговци, които купуват и продават тези барели, като се позоваха на подчертания спад в маржовете на рафинирането. Маржовете на крекинг на бензин в Азия са се сринали с повече от 70% от края на юни, докато тези на дизела са спаднали с 39%.

Спот премията за суровия петрол Murban в Абу Даби за октомври ще спадне с най-малко $1 за барел в сравнение с пратките през септември според търговци. Физическите товари на Murban през септември, предпочитаният сорт от купувачи в Япония, Южна Корея и Тайланд, се търгуват с повече от $10 за барел премия спрямо референтната стойност на Дубай на спот пазара по-рано този месец.

В сряда фючърсите на суровия петрол Murban за септември паднаха с над 4 долара за барел на борсата ICE Futures в Абу Даби, казаха търговци.

ОПЕК+ се събира, за да оцени политиката за доставки, следващата седмица.

Руски потоци за Индия

Ненаситният апетит на Индия за руски петрол с намалени цени подкопава господството на традиционните доставчици от Близкия изток до Африка и САЩ на един от най-доходоносните пазари в света.

Делът на Евразийския регион, който включва Русия, в общия внос на суров петрол на Индия достигна рекордните 18,8% през април-юни от 3,4% през предходните 12 месеца, според групата за планиране и анализ на петрола на министерството на петрола. Другият редовен доставчик от региона е Азербайджан, който представлява малка част.

Вносът на петрол от Близкия изток, който е най-големият регион за доставка на Индия, спадна до 61,9% от 63,9% през предходната година, докато този от ОПЕК намаля до 64,8% от общия внос през април-юни в сравнение с 69,7% година по-рано.

Индия диверсифицира снабдяването си с петрол, за да намали зависимостта си от Близкия изток и увеличи вноса от САЩ, след като страната започна износа в края на 2015 г. Но покупките от Северна Америка, която включва САЩ, Мексико и Канада, намаляха наполовина до 6,8% от предходните 12 месеца, докато Африка е спаднала до 9,2% от 13,6%, показват данните.

Руският петрол навлиза усилено на индийския и китайския пазар и изяжда дела на Ирак и Саудитска Арабия в най-големия консуматор на петрол в света. Рафинериите в Индия се зареждат с евтини руски барели повече, отколкото когато и да било преди нахлуването в Украйна.

Парализираща криза в Южна Азия

Безпрецедентна енергийна криза, която обхваща някои от най-гъсто населените и бедни части на Южна Азия, може скоро да се влоши, тъй като все повече доставчици на гориво избягват да продават петрол на тези нации.

По-малко компании предлагат да продават гориво на държавната Pakistan State Oil Co, докато някои банки са спрели финансирането и улесняването на плащанията за внос на енергия. Шри Ланка също се бори да осигури гориво от редовния си доставчик Индия. Междувременно Бангладеш трябва да планира прекъсвания на електрозахранването, за да запази резервите си от гориво.

Развиващите се пазари по света бяха опустошени от скока на цените на суровините след нахлуването на Русия в Украйна. При петрола, въпреки че цената падна от рекордно високо ниво поради опасения от глобално икономическо забавяне, падащите валути в Южна Азия поддържат разходите за внос непосилно високи. Това тласка страните към ръба на колапса във време, когато петролът и енергията са от решаващо значение за подпомагането на възстановяването им от осакатяващите ефекти на пандемията.

Ръстът на международните цени на петрола и газа засили икономическите кризи, наблюдавани в някои нововъзникващи пазари, особено нации, които са силно зависими от вноса на енергия с много ниски валутни резерви, каза Раджив Бисвас, главен икономист на APAC в S&P Global Market Intelligence. Икономическото положение на Шри Ланка стана отчайващо, докато положението на Пакистан е изключително крехко, добави той.

Търговците на горива казаха, че се колебаят да доставят бензин и мазут на Пакистан поради опасения, че неотдавнашният драматичен спад на рупията възпрепятства способността на страната да извършва плащания. Това се случва въпреки уверенията на вносители и споразумението с Международния валутен фонд за одобряване на механизъм за разширено финансиране.

Фалиралата Шри Ланка се бори да осигури гориво, за да облекчи недостига и да контролира нарастващата инфлация. Индия, редовен доставчик на Шри Ланка, започна да търси предварително плащане за петрол, ход, който изпрати сигнал до други потенциални продавачи, че страната рискува да не може да изпълни задълженията си. Бангладеш поиска заем от МВФ, превръщайки се в поредната южноазиатска нация, която поиска помощ.

По-рано този месец Pakistan State Oil получи само една оферта за продажба на бензин и мазут. Това е в рязък контраст с май, когато цели осем компании участваха в търговете за бензин.

Пакистанският внос на бензин, както и дизел и мазут, които могат да се използват като алтернативни източници на енергия за производство на електроенергия, е намалял с 15% спрямо предходния месец към 19 юли, според данни на Vortexa. Отделно, искането на Пакистан за внос на втечнен природен газ също беше посрещнато с подобен хладък отговор.

Освен че банките ограничават финансирането на вноса на енергия от Пакистан, някои започнаха да налагат по-високи ставки като премия за риск, добавяйки към разходите и административните пречки за снабдяването с петрол, от който нацията силно се нуждае.

Нарастващата цена на енергията натоварва Пакистан с тежко бреме. През юни разходите са се увеличили с почти 150% на годишна база и са допринесли за около половината от общия внос на страната от 7,9 милиарда долара, според Пакистанското статистическо бюро. Това оказва влияние върху енергийния сектор, където вече близо една четвърт от мощностите за производство на електроенергия в страната са затворени поради недостиг на природен газ, мазут и въглища, според S&P Global Platts. Плащанията за енергия и намаляващите валутни резерви доведоха миналата седмица до най-лошия седмичен спад на рупията от 1998 г. насам.

Правителството на Бангладеш разпореди спиране на работа на електроцентрали, захранвани с дизел. Страната, която разполага с почти едномесечни запаси от дизелово гориво, започна планирани прекъсвания на електрозахранването, за да запази своите запаси от дизелово гориво и природен газ, за ​​да намали въздействието на скъпия внос на горива, според служител на Bangladesh Petroleum Corp., пожелал анонимност тъй като не е упълномощен да говори публично.

„Енергийните проблеми ще създадат вълнообразен ефект с продължителни прекъсвания на електрозахранването и вероятно ще попречат на индустриалния растеж в региона“, каза Сулеман Рафик Мания, ръководител на консултантския отдел в базираната в Карачи Vector Securities Pvt. Засегнатите части от Южна Азия ще трябва да се научат да се справят с по-малко доставки на гориво и режим на тока, добави той.