Европа вече купува близо два пъти повече петрол от Саудитска Арабия и Ирак

Промяната идва на фона на нарастващи обеми на руски суров петрол в обратна посока, от пристанищата на Балтийско и Черно море към купувачи в Индия и Китай

18:10 | 22 юли 2022
Обновен: 20:04 | 22 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Саудитска Арабия и Ирак пренасочват все повече и повече от своя суров петрол към Европа, помагайки на петролните рафинерии на континента да преодолеят отклоняването си от Русия.

Повече от 1 милион барела на ден суров петрол е стигнал до Европа от Близкия изток през първите три седмици на юли чрез тръбопровод, който пресича Египет, според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg. Обемите са се удвоили в сравнение с преди година.

Руското нахлуване в Украйна предизвика ответна реакция сред европейските компании, като много от тях избраха да спрат да работят с Москва. Така нареченото самосанкциониране обаче породи въпроса откъде ще намерят алтернативни доставки.

Тръбопроводните потоци са доминирани от пратки от Саудитска Арабия, но Ирак също увеличава доставките. Компаниите могат или да доставят в тръбопровод, наречен SuMed, който пресича Египет, или, ако техните кораби са достатъчно малки, да преминат направо през Суецкия канал в Червено море. Товарите от Ирак правят второто.

Обемите по тръбопровода са се увеличили от около 800 000 барела на ден месец по-рано до най-високото ниво от кратък скок по време на безспирно производство през април 2020 г. насам.

В допълнение към тези потоци около 1,2 милиона барела на ден са били транспортирани към канала от Персийския залив през първите три седмици на юли, предимно от Ирак. Това може да увеличи общите потоци от Близкия изток към Европа до 2,2 милиона барела на ден, което е увеличение с близо 90% от януари, последния пълен месец преди началото на войната.

Промяната идва на фона на нарастващи обеми на руски суров петрол в обратна посока, от пристанищата на Балтийско и Черно море към купувачи в Индия и Китай. Това дава на двете азиатски страни изобилие от евтини барели във време, когато цените на горивата растат.

„Сега виждаме пренасочване на някои от тези барели от Азия към Европа“, каза Джовани Стауново, стоков анализатор в UBS Group AG за суровия петрол от Близкия изток. "Европа намалява своите покупки на руски барели и Русия изпраща петрола си вместо това на ключов пазар на Близкия изток - Азия“.

По-малко сигурно е дали потоците от Близкия изток към Европа са устойчиви. В края на тази година ембаргото на Европейския съюз върху руския суров петрол трябва да влезе в сила. Част от пакета от санкции включва забрана за застраховане на доставки на руски петрол до купувачи.

Ако забраната за застраховане удари цялостния износ - нещо, от което се опасяват Министерството на финансите на САЩ - това може отново да засили конкуренцията за доставки от Близкия изток.

Танкерната компания на Саудитска Арабия Bahri нае тази седмица супертанкер за транспортиране на суров петрол от Средиземно море до Ротердам, рядък чартър за танкерната компания на кралството, който подчертава промяната в потоците.

Корекцията на движението на барелите също напомня за логистичните предизвикателства, които могат да възникнат, когато купувачите се откажат от руския суров петрол. Доставките трябва да плават на по-дълги разстояния, което увеличава заетостта на световния флот от петролни танкери.

Печалбите за гигантски супертанкери, които могат да превозват 2 милиона барела суров петрол, се покачиха до най-високото си ниво от април тази седмица, въпреки че все още бяха сравнително слаби по исторически стандарти.

Апетитът на Европа към близкоизточния суров петрол повишава т. нар. "тон-мили", мярка за търсене, която умножава количеството товар по това колко далеч бива транспортиран, според Ларс Барстад, главен изпълнителен директор на Frontline Management AS.

„Вносът "тон-мили" в ЕС поне се е удвоил“, каза Барстад, който ръководи управляващата компания на един от най-големите собственици на танкери в света. „Руските петролни тон-мили са се утроили, ако не и повече.“