Гладът на Китай за суровини отслабва след години на растеж

Суровият нефт, газ, въглища, палмово масло и желязна руда изглеждат уязвими към доста рязък спад в търсенето

14:02 | 27 юли 2022
Обновен: 14:06 | 27 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вносът на ключови суровини от Китай е изправен пред огромни насрещни ветрове през второто полугодие, което може да създаде проблеми за производителите по целия свят, които разчитат на неговия икономически двигател, за да захранват търсенето на енергия, храна и материали, пише Bloomberg.

Бързият растеж на водещата икономика в Азия обикновено е достатъчен, за да увеличи вноса всяка година, създавайки надежден предпазен механизъм за световното потребление и дори предизвиквайки последния супер цикъл на търсене, който достигна своя връх преди около десетилетие. Но този растеж се забавя поради вреди на икономиката, които вероятно са причинени от правителствената политика, както и поради влошаващите се глобални условия.

Вносът на енергия по-специално се срина през юни, в края на слабо първо полугодие, което може да предвещава рядък годишен спад в покупките на много суровини. Суровият нефт, газ, въглища, палмово масло и желязна руда изглеждат уязвими към доста рязък спад в търсенето. Доставките на мед са една от малкото области, които се противопоставят на тенденцията през първите шест месеца.

Пекин се опитва да създаде възстановяване, което трябва да помогне за съживяване на потреблението на суровини. Но е малко вероятно това да е достатъчно, за да компенсира напълно нарастващите заплахи от свързаните с Covid строги ограничения върху дейността, задълбочаваща се криза в сектора на имотите, скок на цените на енергията поради войната в Украйна и възможността световната икономика да се e запътила към рецесия.

Суров нефт

Китайската икономика вероятно ще нарасне само с 3,9% през 2022 г., според последното проучване на Bloomberg, под целта на правителството от 5,5% и миналогодишния растеж от 8,1%. Това е мрачна поличба за търсенето на суровини, което „може да тества устойчивостта на петрола над 100 долара за барел“, каза в бележка анализаторът на Bloomberg Intelligence Хеник Фунг.

Вносът на суров петрол в Китай зависи в голяма степен от пътуванията и транспортната дейност и вероятно ще намалее за втора поредна година, тъй като рафинериите намаляват покупките, докато страната все още е заплашена от спирания, свързани с вируса. Запасите остават високи, а повишените международни цени отблъскват купувачите, така че всякакъв вид възстановяване вероятно ще трябва да изчака до четвъртото тримесечие. Преди 2021 г. вносът на Китай не е спадал поне от 2005 г.

Газ и въглища

Китай очаква безпрецедентен спад на вноса на природен газ, горивото с по-чисто изгаряне, рекламирано като заместител на въглищата по пътя към нулеви нетни емисии. Анализаторът на BloombergNEF Даниела Ли очаква спад от 5,5% до 158 милиарда кубически метра, дължащ се главно на по-малкото търсене на превозвани по море товари на втечнен природен газ, което може да спадне с до 15%.

Съществуват много причини за изпадането на LNG в немилост, според бележка от Wood Mackenzie Ltd. Те включват потисната икономика, покачващи се международни цени, правителствена подкрепа за чисти въглища, по-топла от обичайното зима и растеж в използването на възобновяема енергия. По-високото вътрешно производство на газ и повече доставки от тръбопроводи също намалиха входящите доставки.

Почти сигурният спад в закупуването на въглища за първи път от 2015 г. е по-ясен. Китай увеличи вътрешния добив до рекордни нива и наложи ценови тавани, които правят вноса нерентабилен след миналогодишния осакатяващ недостиг на електроенергия и скока в цените, причинен от инвазията на Русия в Украйна. Вносът ще намалее с 22% до 250 милиона тона тази година, според Китайската асоциация за транспортиране и дистрибуция на въглища.

Палмово масло

Покупките на палмово масло от Китай вече се сринаха. Обемът на вноса през юни от 70 000 тона беше с 81% по-нисък от преди година и бяха най-малките от 2004 г. Това също така съвпадна с най-слабото полугодие за внос. Търсенето на най-разпространените ядливи масла пострада, тъй като ограниченията на Китай срещу вируса охладиха ресторантьорската и кетъринг индустрията.

Неотдавнашният спад на глобалните цени изкуши купувачите да организират повече доставки за август и септември, според Huishang Futures Co. Въпреки това неотдавнашният ход на Пекин да удължи забраната за хотели, организиращи сватби, партита и конференции, въпреки ниския брой случаи в столицата, подчертава предизвикателствата, пред които ще се изправи секторът, докато Китай упорства с политиката си на нулев Covid.

Желязо и мед

Вносът на желязна руда до юни се движи с около 4% зад миналогодишния темп, като спадна през 2021 г., след като правителството нареди на стоманодобивните заводи да свият производството от рекордни нива в опит да ограничат въглеродните емисии. Друго намаление е наложено за 2022 г.

Междувременно огромната стоманодобивна промишленост в Китай е в ступор, предупреждавайки за кризисни условия поради слабото търсене и падащите печалби. Въпреки че Пекин вероятно ще изисква повече от сплавта, тъй като планира големи разходи за инфраструктура, за да съживи икономиката, тези проекти имат дълго време за изпълнение. През цялото време търсенето от още по-критичен сектор - пазара на имоти - се влоши, тъй като притежателите на ипотеки задържат плащания по недовършени жилища.

Като се прибави i политиката на Китай да се опитва да намали зависимостта си от чуждестранни доставчици чрез увеличаване на местното производство на минерала и преминаването към производство на по-чиста стомана от скрап, вносът на желязна руда вероятно ще спадне за втора година, според Bloomberg Intelligence.

Медта и медната руда са светлата точка сред вноса и доставките и на двете продължават да изпреварват миналата година. Извозването на необработена мед в Китай през юни е било най-високото през 2022 г. Като се има предвид използването й в строителството, това изглежда е в противоречие със слабостта на желязната руда, според бележка от Capital Economics, въпреки че едно от обясненията е, че търговците са „се възползвали от възможност за арбитраж между цените на медта в Шанхай и Лондон.“

Във всеки случай пазарът в страната остава мечи, според последните коментари на ръководители, като нарастващият внос и по-високото вътрешно производство вероятно ще държат цените под натиск за момента.