Бездействието на Китай за LNG крие риск, който може да преобърне световния пазар

Ситуацията предоставя възможности на други купувачи в Азия и Европа да укрепят запасите си от газ

09:01 | 27 юли 2022
Обновен: 10:27 | 27 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Във време, когато купувачите на природен газ се борят за всяка последната молекула, Китай - най-големият вносител в света - е забележимо тих, пише Bloomberg.

В рязък контраст с конкурентите в региона, китайските вносители на втечнен природен газ (LNG) не осигуряват допълнителни доставки за зимата, залагайки, че националната политика за нулев Covid ще продължи да смекчава търсенето, казаха търговци. Глобалната криза в доставките направи LNG много скъп и търговците не искат да плащат, ако горивото няма да е необходимо.

Това е рискован залог, който може бързо да има обратен ефект, ако времето стане необичайно студено или икономиката на Китай се възстанови, обръщайки глобалния пазар на газ, който вече се разклаща от съкращенията на доставките от Русия и прекъсванията на ключови съоръжения за износ на LNG.

Внезапното възстановяване на китайското търсене на газ би принудило вносителите да се върнат в ожесточената конкуренция за доставка на LNG, което ще изостри недостига в световен мащаб и ще доведе до изключително високи нива на цените, които вече са сезонно високи.

За китайските компании е „аномалия“ да не купуват доставки на LNG на спот пазара, тъй като зимните покупки са в разгара си, каза Тоби Копсън, глобален ръководител на търговията и консултациите в Trident LNG. „Това означава, че Китай не е стресиран от доставките – това, което имат на разположение чрез газопровода и вътрешното им производство на въглища, изглежда е достатъчно за момента.“

Това ниво на комфорт доведе до приблизително 20% спад на вноса на LNG за първите шест месеца на годината. Китай стана най-големият вносител на LNG в света през 2021 г., но се очаква да загуби титлата тази година.

Бездействието на Китай по отношение на втечнения природен газ предоставя възможности на други купувачи в Азия и Европа да укрепят запасите си от газ. Китайските фирми всъщност понякога препродават резервен LNG на енергийно гладни вносители в Европа.

Китай разполага с няколко възможности, за да избегне скъпите доставки на LNG. Правителството настоява мините да произвеждат повече въглища, основното гориво за производство на електроенергия, като същевременно увеличава вноса на по-евтин газ от тръбопроводи и произвежда повече у дома. Добивът на въглища в страната се покачи до 2,2 милиарда тона през първата половина на 2022 г., което е с 11% повече от година по-рано, съобщи Националната енергийна администрация на 22 юли.

Доставките на гориво са на управляеми нива благодарение до голяма степен на отслабеното търсене, тъй като Китай се бори с огнища на Covid-19. Икономиката на нацията се размина на косъм от икономическо свиване през последното тримесечие, тъй като поредица от непрекъснати блокирания затвориха бизнеса.

Не е ясно колко дълго ще продължи тази слабост. Президентът Си Дзинпин остава ангажиран със своя подход за нулев Covid за унищожаване на инфекциите, като тази седмица Шенжен стана поредният град, изправен пред ограничения. Въпреки това икономиката показа признаци на укрепване през юли и Goldman Sachs вижда възстановяване на активността през следващите няколко месеца, създавайки вълнообразни ефекти в Азия и Европа.

Връщането на китайското търсене ще увеличи конкуренцията от страна на Азия за LNG товари, казаха анализатори на Goldman в доклад от понеделник. Това ще остави по-малко доставки за Европа и ще наложи регионът да намали допълнително потреблението, за да гарантира, че нивата на съхранение са „комфортни“ преди зимата, пишат те.

„В момента блокирането се отрази на индустрията и Китай се справя с изоставането на индустриалната дейност и търсенето“, каза Копсън от Trident LNG. „Ако един от най-големите купувачи в Азия се върне за обем, когато останалата част от Северна Азия се конкурира с Европа – това е масивно заграбване на ликвидност.“

Внезапно понижаване на температурите също може да накара Китай да купи LNG. Това се случи през януари 2021 г., когато студена вълна изненада много китайски вносители, изтощи запасите и причини вълна от покупки на спот пазара, което доведе до скок на цените.