Икономиката на Китай се засилва през юли въпреки проблемите с жилищата и Covid

Китай вероятно ще пропусне целта си за икономически растеж от около 5,5% тази година със значителна разлика

09:02 | 26 юли 2022
Обновен: 13:21 | 26 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото възстановяване на Китай набра скорост през юли, когато бизнес дейностите се възобновиха и доверието се подобри, въпреки прекъсванията от спорадични огнища на Covid в цялата страна.

Това е перспективата, базирана на обобщения индекс на Bloomberg от осем ранни индикатора за този месец. Общият показател беше 5 - ниво, което показва, че икономиката се загрява. Положението е непроменен спрямо юни, когато беше преразгледано нагоре от неутралното ниво, след като данните показаха, че производството отново започва да расте и секторът на услугите нараства по-бързо от май.

Доверието на малкия бизнес се е подобрило благодарение на по-силните очаквания и по-добрите кредитни условия, според Standard Chartered Plc., която проучва повече от 500 по-малки фирми всеки месец. Като цяло производството остава стабилно, докато строителната дейност се повиши благодарение на политическата подкрепа, пише в доклад на фирмата.

Въпреки това, активността през юли „не успя да се ускори“, като показанията се нормализираха от възстановяването през юни, според Standard Chartered, добавяйки, че „спорадични огнища на Covid в провинции, включително Шандонг, Гуандун и Шанхай, може да са нарушили дейността“ на трудоемки по-малки и средни индустриални компании.

Центърът на огнището на Covid в Китай се измести през последния месец, като случаите са ниски в Шанхай и околните провинции, но нарастват другаде, с някои нови блокировки и ограничения. Източната провинция Анхуей, Сиан и производственият център Уси наложиха ограничения през месеца. Ланджоу, столицата на провинция Гансу, е блокирана и в понеделник Шенжен постави фабриките в производствена система „затворен цикъл“, за да се опита да контролира епидемията.

В допълнение към опасенията за вируса, спадът на пазара на недвижими имоти в Китай все още не показва никакви признаци на достигане на дъното. Продажбите на жилища продължиха да намаляват през първите три седмици на юли в първите четири града в Китай, въпреки че спадът беше с по-бавни темпове. Пазарът на жилища се свива от една година, като цените и покупките на жилища падат, строителните предприемачи не изпълняват задълженията си и сега все по-голям брой хора отказват да плащат ипотеките си за имоти, които не са били предадени от строители заради ограничени средства.

Тези проблеми засягат индустриалния сектор. Въпреки че имаше спад в запасите от арматура, която се използва в строителството, това беше придружено от допълнителен спад в производството на стомана през юли.

Пазарът на автомобили се подобри благодарение на облекчаването на ограниченията на Covid и натиска на правителството за увеличаване на продажбите. През май Китай намали наполовина данъка върху покупката на някои пътнически превозни средства с ниски емисии и правителството ускорява проучване за разширяване на освобождаването от данък върху покупката на електрически автомобили и проучва начини за стимулиране на продажбите на автомобили в селските райони.

Външното търсене вероятно е останало устойчиво през юли, осигурявайки продължителна подкрепа за икономиката на Китай след рекордния търговски излишък през юни. Южнокорейският износ, водещ индикатор за световната търговия, се повиши с 14,5% през първите 20 дни на юли спрямо година по-рано, въпреки опасенията за глобална рецесия, която може да намали търсенето.

Тези данни обаче показаха, че китайското търсене на внос продължава да се забавя, което показва продължаващите ефекти от забавянето през второто тримесечие.

Този месец китайският премиер Ли Къцян сигнализира, че правителството ще бъде гъвкаво по отношение на официалната цел за растеж и повтори предпазливостта си относно прекомерните стимули, твърдейки, че икономиката показва първоначални признаци на възстановяване от огнищата на Covid. Малко по-високи или по-ниски темпове на растеж са приемливи, стига заетостта да е относително достатъчна, доходите на домакинствата да растат и цените да са стабилни, каза Ли пред глобалните бизнес лидери на Световния икономически форум миналата седмица.

Много икономисти очакват, че Китай вероятно ще пропусне целта си за икономически растеж от около 5,5% тази година със значителна разлика. Това би било първият път, когато това се случи - правителството не си постави цел през 2020 г., по време на първата вълна на епидемията от коронавирус, и я пропусна само с 0,2 процентни пункта през 1998 г.