Западът ще позволи леко увеличение на износа на руски петрол заради инфлацията

Планът за изключване на Москва от пазара на морско застраховане се отлага

18:34 | 2 август 2022
Обновен: 20:27 | 2 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските правителства смекчиха усилията си за ограничаване на търговията с руски петрол, като отложиха плана за изключване на Москва от жизненоважния пазар на морски застраховки на Lloyd’s of London и позволиха някои международни доставки на фона на страховете от покачване на цените на суровия петрол и по-затегнати глобални енергийни доставки. Сега петролните търговци си задават въпроса дали вече могат да поемат повече руски петрол след корекциите на санкциите от Европейския съюз. Отговорът изглежда е да, малко.

ЕС обяви световна забрана за предоставяне на морска застраховка на кораби, превозващи руски петрол преди два месеца, очаквайки координирани действия с британското правителство. Обединеното кралство обаче тепърва ще въвежда подобни ограничения. Участието на Обединеното кралство е от ключово значение за ефективността на всяка такава забрана, тъй като Лондон е в центъра на морската застрахователна индустрия.

Междувременно в края на юли Брюксел промени някои ограничения за отношенията с държавните руски компании, позовавайки се на опасения относно глобалната енергийна сигурност.

Съвместната забрана на Обединеното кралство и ЕС за морска застраховка би представлявала най-всеобхватното ограничение досега за руския петрол, прекратявайки достъпа до голяма част от световния танкерен флот за износа на Москва.

Но американски служители изразиха загриженост, че незабавна глобална забрана на морската застраховка би повишила цените, като изтегли милиони барели руски суров петрол и петролни продукти от пазара.

Европейски и британски служители казаха пред Financial Times през май, че Обединеното кралство се е съгласило с ЕС да координира забраната за застраховане на руски петролни товари.

Въпреки това, последните санкции на Великобритания срещу Русия, одобрени от парламента през юли, забраняват предоставянето на застраховка само на кораби, превозващи руски петрол до Обединеното кралство, и то само след 31 декември. Законодателството беше въведено, след като правителството обеща да забрани вноса на руски петрол от края на годината, но не забранява предоставянето на услуги за пратки от Русия до други страни, казаха британски служители.

„Няма настояща забрана в Обединеното кралство, засягаща глобалните доставки на руски петрол“, каза Патрик Дейвисън, директор по застраховане на Lloyd’s Market Association, индустриална група за застрахователи в Lloyd’s. „Като се има предвид глобалният характер на [пре]застрахователната индустрия, съществуването на ограниченията на ЕС може да повлияе на апетита за руски петролни доставки в Лондон.“

Той каза, че Lloyd’s е в тесен контакт с (правителството на Обединеното кралство) „и ще работи с тях по всички бъдещи санкции, които се стремят да въведат“.

Министерството на финансите на Обединеното кралство каза, че все още проучва най-добрия курс на действие. „Ние сме готови да наложим допълнителни санкции на Русия и работим заедно с нашите съюзници с темпове, за да гарантираме, че те могат да бъдат приложени с максимален ефект върху руската икономика“, се казва в съобщението.

Забраната на ЕС за застраховане беше въведена на 4 юни и остава в сила. Тя не позволява на компаниите в блока да подпишат нова застраховка за какъвто и да е кораб, превозващ руски петрол където и да било. Съществуващите договори остават валидни до 5 декември, когато всички подобни дейности ще бъдат забранени.

ЕС обаче измени част от собствените си санкции, за да позволи на европейските компании да работят с някои руски държавни предприятия, като "Роснефт", с цел транспортиране на петрол до страни извън блока.

Европейските компании вече няма да бъдат блокирани да плащат на компании като "Роснефт", „ако тези транзакции са строго необходими“, за покупка или транспорт на суров петрол или петролни продукти до трети страни, каза говорител на Европейската комисия пред FT.

ЕС каза в изявление, че мерките са взети, за да „избягват всякакви потенциални негативни последици за хранителната и енергийната сигурност по света“.

Белият дом работи от юни, за да накара страните от Г-7 да подкрепят механизъм за ограничаване на цените, който би позволил част от руския петрол да достигне до трети страни, стига те да се съгласят да платят цена под пазарната за товара.

Някои членове на Г-7 са скептични относно тази идея и също вярват, че подобен механизъм може да работи само ако ключови купувачи като Индия са включени. И има въпроси за това как ограничението може да бъде наложено, като се има предвид досегашното нежелание за прилагане на извънтериториални санкции срещу нации и организации, които не прилагат ограниченията, наложени на Русия.

Разбира се, дискусиите продължават и САЩ биха искали да видят споразумение преди забраната на ЕС да влезе в сила.

Ако в крайна сметка бъде постигнато споразумение, вероятно ЕС ще трябва да промени своята забрана за застраховане, тъй като тя се разглежда като основен компонент на всяко споразумение. Но както стоят нещата, все още няма сделка и мярката на ЕС трябва да влезе в сила по-късно тази година, непокътната и както бе приета през юни.

Длъжностни лица във Вашингтон казаха, че САЩ и Обединеното кралство все още планират да забранят морските услуги, включително застраховането, до момента, в който забраната на ЕС влезе в сила през декември. Но те искат първо да се въведе таван на цената на петрола. Президентът на САЩ Джо Байдън има желание да намали цените на бензина преди междинните избори през ноември.

Адвокатите по санкциите казаха, че ЕС изглежда бавно движи усилията си да спре глобалния поток от руски петрол и че има нова несигурност сред търговците относно ангажимента на Обединеното кралство за глобална забрана на застраховането.

Сара Хънт, партньор в HFW, адвокатска кантора, каза, че търговските къщи се питат дали вече е законно да се купува петрол на "Роснефт", който да се доставя до страни извън ЕС.

„Новите санкции на ЕС на практика позволяват търговията с руски суров петрол от европейските компании. Бяхме изненадани от това“, каза тя.

Лий Хансън, партньор в Reed Smith, друга адвокатска кантора, каза, че изменението на санкциите на ЕС е „голямо отстъпление“, добавяйки, че адвокатите също са очаквали „по-стабилни“ мерки досега от Обединеното кралство.

Ситуацията в момента изглежда е, че голям търговец може на теория да организира доставка на руски петрол до страна извън ЕС, но много от основните аспекти на това - застраховане, посредничество, финансиране - не могат да бъдат осигурени от компании от ЕС. Това ще спре огромна част от търговията.