САЩ се готвят да наложат санкции на глобална мрежа, продаваща ирански петрол

Администрацията на Байдън обсъжда нови потенциални мерки докато се готви да рестартира разговорите с Техран по ядрената сделка

20:01 | 1 август 2022
Обновен: 21:59 | 1 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

САЩ обмисля налагането на санкции върху бизнесмен от Обединените арабски емирства и мрежа от компании, за които се предполага че помагат на Иран да изнася петрола си. Това е част от по-мащабните усилия да се окаже натиск върху Техеран, докато САЩ искат да постигнат споразумение относно ядрената програма на Иран, предава The Wall Street Journal.

Фирмите и лицата, които се разследват, са премествали петрола от един кораб в друг във водите между Иран и Ирак и след това са фалшифицирали документи с цел да скрият произхода на товарите, според документи, разгледани от The Wall Street Journal. Като представят смесения петрол като изцяло иракски, те са успели да заобиколят западните санкции срещу иранския петрол.

Въпреки това в администрацията няма консенсус относно това какви мерки да се вземат срещу подобни подозрителни операции за преодоляване на санкциите. Администрацията иска да поднови ядрената сделка с цел спиране на ядрените планове на Иран, но в същото време трябва да се справя с противниците на сделката и с икономическото въздействие на руската война в Украйна и санкциите, казват официалните лица, запознати с въпроса.

След като разговорите по ядрената сделка бяха замразени тази година, администрацията въведе два кръга санкции срешу компании, за които смята, че продават ирански петрол. Това е ескалация, която цели да напомни на Иран каква ще бъде цената, ако откажат да преговарят. Въпреки това някои настоящи и бивши държавни служители смятат, че администрацията на Байдън се въздържа от пълна ескалация, за да може да съживи ядреното споразумение, от което президентът Тръмп се отказа през 2018.

„Ако иранците не се върнат на масата на преговорите“, каза висш служител на администрацията, „аз очаквам, че ще продължим да наблюдаваме налагането на подобни наказателни действия доста често оттук нататък“.

Говорител на Държавния департамент заяви, че „всякакви спекулации, че администрацията задържа санкциите срещу Иран, за да предотврати инфлационните ефекти са напълно лъжливи“.

Робърт Грийнуей, който ръководеше политиката по отношение на Иран като директор на отдела за политика на Близкия Изток в Съвета за национална сигурност при администрацията на Тръмп, заяви, че операциите за заобикаляне на санкции от страна на Иран, включително смесването на петрола им с иракски, представляват повече от 25% от износа на Техеран, когато той е бил на поста си през 2020.

„Тези операции бяха от изключителна важност за Техеран, особено като се има предвид под какво пазарно напрежение се намираше Иран“, каза Грийнуей, който сега е член на института "Хъдсън", консервативен мозъчен тръст във Вашингтон.

Голяма част от смесения петрол на Иран, който включва както суров, така и рафиниран петрол, се купува от клиенти в Азия, но западни компании като Exxon Mobil Corp. , Koch Industries Inc. и Shell PLC също са били намесени в транзакциите според документи и бивши служители. Тези фирми са осъществявали транзакции с компаниите, занимаващи се със смесването на петрола, участвали ли са като трета страна при износа или просто са закупували смесения петрол.

Няма твърдения, че западните фирми преднамерено са нарушили санкциите. Exxon и Koch отказаха коментар. Къртис Смит, който е говорител на Shell, заяви, че компанията разследва данни от предишни периоди в опит да установи до каква степен тези практики са засегнали товарите на Shell. В същото време той заяви, че компанията е напълно ангажирана със спазването на всички приложими правила по международното право, контрола на търговията и санкциите.

Държавни служители на САЩ, запознати с въпроса, смятат, че човекът, който стои зад операциите за смесване на петрол е Салим Ахмед Саид, британски гражданин, роден в Ирак. В тях участват и редица компании, които споделят имейли и корпоративни адреси с неговите фирми, включително Al-Iraqia Shipping Services & Oil Trading FZE, позната и като AISSOT.

В имейл кореспонденция с The Wall Street journal, Саид отрича да има собственост в AISSOT и да нарушава санкциите срещу Иран с която и да е от компаниите, на които е собственик.

„Аз съм собственик на Ikon Petroleum и Rhine Shipping, но не и на Aissot“, казва той. „Моите компании не са изнасяли ирански петрол в нарушение на санкциите на САЩ и всичките ми сделки с Ирак са напълно законни“.

Служители на западни правителства смятат, че предполагаемите операции за заобикаляне на санкциите на Саид са започнали скоро след като администрацията на Тръмп обяви в средата на 2017г., че ще наложи нови тежки санкции, за да накара Техеран да подпише новия ядрен пакт.

По времето на това съобщение тогавашният петролен министър на Ирак Джабар Али Хюсеин Ал Люаби създаде нова компания, която да бъде единственият износител на петрола от страната. Компанията – AISSOT, е съвместно предприятие между държавната Iraqi Oil Tankers Co. и Arab Maritime Petroleum Transport Co., чиито основни собственици са няколко държави от Персийския залив.

Люаби беше заявил по това време, че съвместното предприятие ще направи Ирак важен международен играч в енергийния и транспортен сектор. Настоящи и бивши служители на САЩ и Ирак заявяват, че предприятието всъщност е било инструмент за износ на ирански петрол.

„Те изнасяха и иракски енергийни продукт, но истинската основа на бизнеса бяха 5-10% от иранския петролен износ“, казва бивш служител от западна страна, който е запознат с AISSOT.

В изявление от 2020г. AISSOT заяви, че нито тя, нито свързаните с нея фирми са част от каквито и да било дейности за заобикаляне на санкции, включително търговия с ирански енергийни продукти, наричайки обвиненията „неоснователни и фалшиви“.

Саид не е записан като собственик или служител на AISSOT, но множество бивши високопоставени служители заявяват, че той контролира компанията. „Г-н Саид се разпорежда с всичко“, казва Мохамед Алуан, добавяйки че той е бил назначен от Саид за управител на иракските операции на AISSOT до средата на 2020г. Алуан също твърди, че иранците са собственици на част от компанията.

AISSOT – и другите компании, свързани със Саид чрез общ имейл и корпоративни адреси – смесват иракски и ирански петрол, използвайки прехвърляне от кораб на кораб във водите, които се намират между двете страни. Танкерите спират да предават местоположението си, докато пътуват през Персийския залив и след това използват фалшифицирани документи, за да декларират товара като иракски, според бивши служители, сателитни данни и официални документи от регистъра на корабите.

Алуан, бивш ръководител на операциите на AISSOT в Ирак, каза, че по-голямата част от смесения петрол на кораба е от Иран и произходът му е скрит с фалшива документация.

„Контрабандистите получават иракски или омански документи за контрабандни петролни продукти от Иран“, каза Алуан.

Един от плавателните съдове, за които се смята, че са замесени, е танкер, наречен Babel. Данните показват, че между 2017 г. и август 2020 г. той е управляван от Rhine Shipping DMCC, компания, собственост на Саид. По същото време AISSOT е наела Babel за своите операции.

През март 2020 г., според корпоративните записи и морски данни, притежаваният от Иран танкер Polaris 1 е натоварил на Babel 231 000 барела мазут, оценени на около 9 милиона долара, при прехвърляне от кораб на кораб. Също през март други данни показват, че Babel през същия период е доставял мазут в иракски води на танкера Da Li Hu, собственост на дъщерно дружество на китайския държавен корабен гигант, който тогава е бил под санкции.

Операциите на AISSOT започнаха да се разглеждат внимателно, след като антикорупционният съвет на иракското правителство започна разследване в средата на 2019 г..

Международният корабен регистър на Палау, където Babel беше регистриран през 2020 г., отмени сертификата на кораба в края на октомври същата година.

Действията на Babel нарушават „режима на санкции, наложени от Европейския съюз и Службата за контрол на чуждестранните активи на Съединените американски щати“, написа Панос Кирнидис, главен изпълнителен директор на регистъра, до собствениците на кораба.

През февруари 2020 г. иракското правителство прекрати споразумението за съвместна дейност с AISSOT, но записите за доставки показват, че държавната компания за търговия на петрол е работила с AISSOT поне до 2021 г.

В понеделник САЩ санкционираха четири компании, свързани с превоза на ирански петрол и нефтохимикали от Иран до Източна Азия, операции, които според официални лица включват десетки милиони долари от продукта на страната, съобщи Bloomberg.

Санкционираните лица включват Blue Cactus Heavy Equipment and Machinery Spare Parts Trading LLC, която е базирана в Обединените арабски емирства и е помогнала за улесняването на продажбите между иранската Persian Gulf Petrochemical Industry Commercial Co. и брокера Triliance Petrochemical Co. Ltd., според Хазна. Министерството на финансите също санкционира Farwell Canyon HK Ltd., Shekufei International Trading Co. Ltd. и базираната в Хонг Конг и Малайзия PZNFR Trading Limited във връзка с транзакциите. В допълнение, Държавният департамент също посочи две организации: Pioneer Ship management PTE LTD и Golden Warrior Shipping, Co. Ltd.