Преговорите за възобновяване на ядрената сделка с Иран ще започнат отново до дни

Съживяването на сделката може да доведе до връщане на иранския петрол на световните пазари

18:05 | 25 юни 2022
Обновен: 19:55 | 25 юни 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Преговорите с Иран, целящи съживяване на ядреното споразумение със САЩ от 2015 г., ще бъдат подновени в "близките дни", заяви ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел, информира Bloomberg.

"Ще възобновим преговорите през следващите дни, а следващите дни означават следващите дни. Имам предвид бързо, незабавно", заяви Борел на предавана по телевизията пресконференция с иранския външен министър Хосейн Амир-Абдолахиан в Техеран. Преговорите във Виена се провеждат с посредничеството на ЕС и с непрякото участие на САЩ.

Те бяха внезапно преустановени през март, след като в продължение на година бяха полагани непостоянни усилия за спасяване на споразумението. Пактът от 2015 г. наложи ограничения върху атомните дейности на Иран в замяна на облекчаване на някои икономически санкции. Президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от споразумението през 2018 г., а съживяването на сделката може да доведе до връщане на иранския петрол на световните пазари и да донесе известно облекчение от рязкото покачване на цените на суровия петрол.

Преговорите "трябва да приключат, изминаха три месеца", каза Борел.

Основният спорен момент е искането на Иран САЩ да се откажат от обявяването на Корпуса на гвардейците на ислямската революция за чуждестранна терористична организация.

Иранският министър Амир-Абдолахиан отново призова администрацията на Байдън да възприеме "реалистичен и справедлив" подход, за да помогне за постигането на споразумение.

Световните сили са нетърпеливи да се върнат към споразумението, тъй като при липсата на каквито и да било ограничения иранските инженери са увеличили капацитета на страната за бързо обогатяване на уран до нива, близки до необходимите за създаване на ядрено оръжие. Страната винаги е твърдяла, че нейната атомна програма е мирна, но споразумението от 2015г. беше сключено на фона на подозрения относно това твърдение.

Оттеглянето на САЩ от споразумението с Иран засили напрежението между страните. Оттогава на власт в Техеран дойде по-твърдолинейно ръководство, а в Персийския залив имаше поредица от нападения с кораби и дронове, които разклатиха енергийните пазари и на моменти приближаваха двете държави до военен конфликт.