Иран намалява цената на своя петрол, за да се конкурира с Русия в Китай

Независимите рафинерии в Китай са основни купувачи на руски и ирански суров петрол

11:50 | 4 юли 2022
Обновен: 15:10 | 4 юли 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Иран е принуден да намали още повече цената на и без това евтиния си суров петрол, след като Русия все повече се утвърждава на ключовия китайски пазар, пише Bloomberg.

Китай се превърна във важна дестинация за руския петрол, тъй като Москва се опитва да поддържа потоците след последиците от инвазията си в Украйна. Това доведе до засилена конкуренция с Иран на един от малкото останали пазари за доставките на суров петрол, които бяха значително ограничени от санкциите на САЩ.

През май руският износ за Китай нарасна до рекордни стойности, като производителят от ОПЕК+ изпревари своя съюзник от картела Саудитска Арабия като основен доставчик за най-големия вносител в света. Иран намали цените на петрола си, за да остане конкурентоспособен на китайския пазар и все още поддържа стабилни потоци, вероятно отчасти поради нарастващото търсене, тъй като Китай облекчава строгите ограничения заради Covid, които бяха смазали потреблението.

"Единствената конкуренция между иранските и руските барели може да се окаже в Китай, което би работило изцяло в полза на Пекин", казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "Това вероятно ще разтревожи и производителите от Персийския залив, които ще видят, че ценните им пазари са завладени от суров петрол с големи отстъпки”.

Официалните данни на Китай посочват само три месеца на внос от Иран от края на 2020 г. насам, включително през януари и май тази година, но данните на трети страни показват стабилен поток от суров петрол. След лек спад през април вносът е бил над 700 000 барела на ден през май и юни, според Kpler. Консултантът от индустрията FGE обаче твърди, че руският Urals е изместил някои ирански барели.

Според търговците цената на иранския петрол е била с близо 10 долара за барел по-ниска от цената на фючърсите върху сорта Брент, за да се изравни с тази на товарите Urals, които се очаква да пристигнат в Китай през август. За сравнение, преди инвазията отстъпката е била около 4-5 долара.

Независимите рафинерии в Китай са основни купувачи на руски и ирански суров петрол, а евтините доставки са важни, тъй като те са ограничени от правилата за износ на горива, за разлика от държавните преработватели. Те снабдяват вътрешния пазар и през последните месеци претърпяха загуби, тъй като ограниченията заради Covid намалиха търсенето.

Африка е притисната

Според търговците руският суров петрол ESPO с по-ниско съдържание на сяра и по-високо качество от източното пристанище Козмино е по-скъп от иранския петрол, но все още е по-евтин от подобни доставки от Близкия изток. Готовността на Китай да приема петрол с отстъпка, въпреки неговия произход, ограничава потоците от други доставчици.

Според Джейн Си, старши петролен анализатор в Kpler, Западна Африка е една от най-засегнатите страни, особено доставките от Ангола, Габон и Демократична република Конго. През миналия месец западноафриканските потоци са били средно 642 000 барела на ден, което е най-ниското ниво от ноември 2013 г. насам, каза тя.