В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

САЩ не искат вакуум в Близкия изток, който да бъде запълнен от Иран и Русия

Цветан Кръстев, политически анализатор, "В развитие", 22.07.22

16:09 | 22 юли 2022
Обновен: 12:29 | 27 юли 2022
Автор: Таня Жекова

Има нови надежди за нормализиране на отношенията между арабските страни и Израел, тъй като те имат общи притеснения относно влиянието на Иран в региона и САЩ се опитват да окуражат този процес. Това коментира Цветан Кръстев, политически анализатор, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Напълно е възможно да станем свидетели на известна гъвкавост от страна на Саудитска Арабия и други страни, защото голяма част от арабските държави, заедно с Израел, имат споделени притеснения относно националната си сигурност заради заплахи от Иран и Хизбула“, смята той.

По негови думи споразуменията за нормализиране на отношенията между отделни арабски страни и Израел са доста ползотворни. „Пример за това са Израел и Бахрейн. В началото на годината имаше мащабно военно учение в американска военноморска база в Бахрейн с участие на израелски войски, което е невиждано. САЩ са посредник за нормализиране на отношението между тези страни, те трябва да продължат да признават определени държави за гарант на сигурността в региона“.

Една от главните цели при посещението на Байдън бе да затвърди позициите на САЩ и да покаже, че те нямат намерение да изоставят региона.

„На общата среща имаше ключово изказване на Байдън – САЩ няма да позволят да се създаде вакуум в Близкия изток, който да бъде запълнен от Иран, Русия или Китай“, каза Кръстев.

Иран усеща опитите да бъде изолиран в региона и иска да се подсигури предварително. Тристранната среща с Турция и Русия е показателна за техните усилия да избегнат изолацията си, смята гостът.

„Иран се отнася критично към последната среща на Байдън в региона. Той я осъди я като опит за засилване на американската агресия в Близкия изток. Няма индикации, че ще бъде разрешена войната в Йемен заради ролята на Иран, който продължава да финансира и подкрепя хутите срещу коалицията на Саудитска Арабия. Байдън ще се опита да възстанови ядреното споразумение от 2015г, но това е трудно, тъй като Иран не дава индикации, че е готов с преговори, ако се сдобие с ядрени оръжия това ще бъде нова заплаха за региона“, отбелязва той.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.