Дизелът влиза в режим на хаос в нов удар за световната икономика

Запасите на крайните потребители са изключително ниски

16:20 | 15 октомври 2022
Автор: Алекс Лонгли
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Световният пазар на дизелово гориво отново показва признаци на хаос, подкопавайки световната икономика с нов прилив на инфлационен натиск.

Използвано от камиони, влакове и кораби, които движат промишлеността, горивото е с огромни премии "купувай сега" в Европа. Засегнат от стачките на работниците във френските петролни рафинерии, които продължиха повече от три седмици, континентът се опитва да се подготви за забраната на вноса от ключовия доставчик Русия. В началото на зимата в САЩ са регистрирани най-ниските сезонни запаси от 1982 г. насам.

Хаосът е последното нещо, от което се нуждае Европа, наред с високите цени на енергията, но може да се случи и нещо по-лошо. Служители от администрацията на Байдън настояват производителите на горива да ограничат износа за чужбина и ги порицават за ниските запаси от дизелово гориво.

"Запасите на крайните потребители са изключително ниски", каза Гари Рос, ветеран в областта на петрола, който стана мениджър на хедж фонд в Black Gold Investors LLC. "Не знам откъде идва снабдяването. Дизелът е индустриалният продукт на света, така че това няма да помогне на и без това отслабената икономическа среда."

В един момент тази седмица търговците плащаха премии от цели 160 долара за тон - повече от 20 долара за барел - за да получат физически товар на баржа от пътното гориво в Европа. Това е признак за ограничени запаси. В сравнение с 24 долара за тон месец по-рано.

В Ню Йорк физическият пазар е толкова свит, че и там премиите се повишиха. Пазарът се намира в бичи модел на търговия с обратно развитие от август миналата година. Тази структура означава, че продавачите губят пари, когато задържат доставките.

Пазарът често се превръща в контанго - обратното на ретроградност, при която бъдещите цени са по-високи - в средата на годината, което стимулира доставчиците да натрупват запаси през лятото преди жътвата и отоплителния сезон.

Дизелът е двигател на световната икономика. Той се използва за транспорт, отопление и промишлени процеси, което означава, че повишаването на цените може да доведе до повишаване на всичко - от цената на отоплението на една къща до цената на готовите стоки.

"На макроикономическо ниво по-високите цени на петрола увеличават инфлацията и намаляват икономическия растеж", казва Марк Уилямс, директор на отдела за краткосрочни проучвания на петрола в WoodMackenzie Ltd. "Следователно нарастващите разходи за дизелово гориво се отразяват на всички, тъй като цените на дизеловото гориво засягат преките производствени, транспортни и отоплителни разходи. С повишаването на цените на дизеловото гориво се увеличават и разходите за стоки, които като цяло се прехвърлят върху потребителите."

Състоянието на пазара може да предизвика тревога в Берлин, Париж - и дори в Москва. Дори през миналия месец Европа получи две пети от вноса си на дизелово гориво от Русия. От своя страна Русия продължава да изпраща около 80% от доставките си на това гориво за Европа.

При недостиг на специализирани танкери, укрепени срещу лед, които могат да изнасят от руските пристанища на Балтийско море през зимата, възниква и въпросът доколко лесно веригата за доставки на петролната индустрия ще може да доставя тези доставки до алтернативни пазари.

Пазарът се намира в различни състояния на хаос, откакто инвазията в Украйна предизвика несигурност относно това какво ще се случи с потоците от дизелово гориво. Но тъй като забраната на ЕС - наказание за войната на Владимир Путин - е все по-близо, стачките във Франция не бяха това, от което пазарът се нуждаеше.

Протестните действия, започнали в края на септември, се влошиха дотолкова, че френското правителство реквизира стачкуващите работници, за да осигури разпределението на горивото. В един момент тази седмица почти една трета от бензиностанциите в страната бяха изправени пред недостиг.

В петък имаше признаци на облекчение, тъй като част от стачните действия бяха прекратени. Работниците във френските заводи на Exxon Mobil Corp. прекратиха стачката си, въпреки че рафинерията на TotalEnergies SE в Нормандия все още беше блокирана.

"Дизелът вече е много скъп", казва Хелге Андре Мартинсен, старши петролен анализатор в DNB Bank ASA.