Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

САЩ искат да вземат от Китай добавената стойност при соларните технологии

Инж. Веселин Тодоров, председател на "Соларна академия България", "Бизнес старт", 15.05.2024 г.

10:30 | 15 май 2024
Обновен: 18:28 | 15 май 2024
Автор: Даниел Николов

Увеличаването на митата за китайски соларни клетки може да стимулира вътрешното производство в САЩ, но може и да измести пазара към страни като Мексико, през които да се осъществява непряк внос. Новите ограничения, обявени тази седмица, оставят възможности китайските компании да отварят собствени производства в САЩ. Европа опитва да развива и връща ключови производства на континента, но за момента основно зависи от Китай, за да проведе зеления си преход. Това коментира инж. Веселин Тодоров, председател на "Соларна академия България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако САЩ искат да внасят соларни клетки от Китай - да стимулират икономиката на Китай - крайният продукт ще се вдигне като крайна цена. От друга страна, това дава възможност да се разработват иновации в САЩ и да се стимулира икономиката там."

Китай стана огромната икономическа сила, която е в момента, основно заради ниската себестойност на труда. Европейските производители на фотоволтаични модули вече протестираха срещу евтиния внос и ЕК предупреди, че трябва да се внимава с митата, защото подобни ограничения може да засегнат енергийния преход на Европа.

Китай доминира в производството на слънчеви панели, слънчеви клетки и батерии, като държи около 80% от производствата заради лесния и евтин достъп до ресурси. Има и съмнения за нерегламентиран труд, което допълнително ощетява конкуренцията от ЕС и САЩ, каза Тодоров.

"Не могат да бъдат достигнати ценовите нива, които би трябвало да бъдат достигнати спрямо Китай."

ЕК трябва да направи много добър анализ за ефектите от подобни мита върху Европа и дали това няма да засили позициите на страни като Турция и Сърбия, каза Тодоров.

"И в момента сме свидетели как голяма част от китайските продукти минават през трети страни като Турция за асемблиране и после се внасят в Европа. Такъв потенциал има и Сърбия... Ако ЕС иска да вървим към целите на Зелената сделка, нямаме алтернатива в момента освен Китай."

Европа започва да развива производствата на соларни панели и клетки - в България вече има два проекта на чужди инвеститори - но за да бъдат конкурентни като цена, тези производства ще се нуждаят от субсидии, каза Тодоров.

Сега ще трябва да се види дали ще има реципрочни мерки от страна на Китай, които могат директно да засегнат компании като Tesla и нейната гигафабрика в Китай.

"Мисля, че Китай са подготвени и ще изнесат немалка част от производствата си или на територията на САЩ, или на близки страни."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.