САЩ увеличиха стари и наложиха нови мита на китайски внос за $18 млрд.

Промените са разсрочени, като ще влязат в сила от 2024 до 2026 г., и са по-целенасочени от предложените плоски мита от Тръмп от 60%

13:25 | 14 май 2024
Обновен: 15:02 | 14 май 2024
Автор: Джош Уингроув
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Президентът Джо Байдън увеличава митата върху широк кръг китайски вносни продукти, включително полупроводници, батерии, слънчеви клетки и важни минерали, в опит да подкрепи местното производство в критични отрасли във важната предизборна година.

САЩ ще повишат и налозите върху пристанищните кранове и медицинските продукти, в допълнение към съобщените по-рано увеличения върху стоманата, алуминия и електрическите превозни средства. Предвижда се промените да засегнат вносни стоки за около 18 млрд. долара, съобщи Белият дом.

Ходовете представляват най-всеобхватната актуализация на митата за Китай, наложени за първи път от неговия предшественик, президентът Доналд Тръмп, и признание, че настъпателният подход към търговията с Пекин остава популярен сред американските избиратели.

Нито едно от митата на Тръмп няма да бъде намалено. Байдън ще увеличи ставките за стоки, които САЩ трудно внасяха по време на пандемията от коронавирус, и за ключови индустрии - като чипове и зелена енергия - които той се стреми да подкрепи, откакто встъпи в длъжност.

Въпреки това Байдън трябва да постигне деликатен баланс. Допълнителните мита рискуват да увеличат цените за потребителите, които вече страдат от инфлацията, и да предизвикат гнева на Китай, който може да реши да предприеме ответни мерки.

Промените са разсрочени, като ще влязат в сила от 2024 до 2026 г., и са по-целенасочени от предложените плоски мита от Тръмп от 60%. Най-голям е скокът при електрическите превозни средства, където ставката на митата се увеличава четирикратно, докато при други вносни стоки налозите се удвояват или се налагат за първи път.

Байдън ще обяви официално мерките, подробно описани в изявление, на събитие в Розовата градина на Белия дом във вторник. Длъжностни лица, които описаха плана при условие за анонимност преди официалното обявяване, заявиха, че те съчетават вътрешните инвестиции от двупартийния закон за инфраструктурата и закона за чиповете и науката с нови мита, за да се изравнят условията на конкуренция с Китай.

В някои случаи налозите се прилагат за области, в които Китай има само малък сегмент от американския пазар, но имат за цел да предотвратят потенциален поток от внос.

„Китай просто е твърде голям, за да играе по собствените си правила“, заяви пред репортери директорът на Националния икономически съвет Лаел Брейнард. „Китай използва същия наръчник, който е използвал и преди, за да стимулира собствения си растеж за сметка на другите, като продължава да инвестира въпреки излишния китайски капацитет и залива световните пазари с износ, който е на занижени цени поради нелоялни икономически практики.“ Целеви отрасли

Митата за полупроводници ще се удвоят от 25% на 50% до 2025 г. Това ще засегне индустрия, която Байдън превърна в централен елемент на програмата си за производство чрез милиарди субсидии за насърчаване на производството в САЩ.

Байдън повишава тарифите за китайските стоки | Промени в тарифите за китайския внос по продукти

Целта на налозите е да се противодейства на навлизането на Китай в производството на т.нар. наследени чипове, които представляват компоненти от по-старо поколение, които все още са от съществено значение за световната икономика. Администрацията на Байдън наскоро приключи проучване сред повече от 100 автомобилни, авиокосмически, отбранителни и други компании относно техните вериги за доставки на тези по-малко модерни полупроводници, а ЕС обмисля да започне подобен преглед.

Някои важни минерали ще бъдат обложени с нова тарифа от 25% през тази година, а естественият графит и постоянните магнити ще бъдат засегнати от тази ставка през 2026 г. През тази година ще бъде въведена и нова тарифа от 25% за крановете, които пренасят контейнери от кораби до брега.

Допълнителните налози за електрическите превозни средства ще влезе в сила през тази година, като крайната ставка на тарифата ще бъде 102,5%, в сравнение със сегашните 27,5%. А тарифите за някои видове стомана и алуминий от Китай, за които в момента се прилага тарифа от 0% или 7,5%, ще нараснат до 25% през тази година.

Митата за литиево-йонни батерии за електромобили, както и за части за батерии, ще скочат на 25% от 7,5% през тази година, докато литиево-йонните батерии за не-електромобили ще направят същия скок през 2026 г. Тарифите за слънчеви панели ще се увеличат от 25% на 50% през тази година.

САЩ също така ще наложат нова 50% тарифа за китайските спринцовки и игли през тази година, докато тарифите за лични предпазни средства, като респиратори и маски за лице, се повишават до 25% от 0% или 7,5% сега. Тарифите за гумени медицински и хирургически ръкавици ще скочат на 25% от 7,5% през 2026 г.

Не е ясно дали стъпките ще предизвикат ответни мита от страна на Китай, но тарифният режим, предложен при Тръмп, вече се прилага за стоки на стойност около 226 млрд. долара, според оценка, предоставена от администрацията въз основа на данни за 2023 г.
„Надявам се, че няма да последва значителен отговор от Китай, но това винаги е възможно“, заяви министърът на финансите Джанет Йелън в интервю за телевизия Bloomberg в понеделник.

В изявлението си тя заяви, че „президентът Байдън и аз сме виждали от първа ръка последиците от скока на някои изкуствено евтини китайски вносни стоки върху американските общности в миналото и няма да толерираме това отново“.

„Тези проблеми се натрупват с течение на времето и няма да бъдат решени за един ден“, добави Йелън.

Дългосрочен преглед
Съобщението от вторник е кулминацията на задължителния преглед на митата на Тръмп, който се проточи повече от година и под сянката, хвърлена от предстоящите избори. И двамата кандидати се стремяха да се представят като твърди спрямо Пекин, като Тръмп обеща повсеместни мита за Китай, ако бъде избран.

Байдън изтъкна бума на вътрешното производство, който според него запазва работните места в САЩ, а неговите съюзници разкритикуваха предложението на Тръмп за митата, като заявиха, че то само ще влоши и без това високата инфлация, която е постоянна отговорност.

Промените в тарифите на Байдън не включват никакви компенсиращи намаления. Един от служителите заяви, че САЩ не са забелязали подобрения в много нелоялни китайски търговски практики, като например принудителен трансфер на технологии, от първото налагане на митата, което прави всякакви намаления неоправдани. Брейнард се позова на вътрешните изчисления.

„Нелоялните практики на Китай нанесоха вреди на общности в Мичиган, в Пенсилвания и в цялата страна, които сега имат възможност да се върнат“, каза тя пред репортери, визирайки два колебаещи се щата, които са от решаващо значение за резултата през 2024 г.