Си към Путин: Връзките между Китай и Русия могат да бъдат запазени за поколения наред

Ребека Чонг Уилкинс, Bloomberg

17:00 | 17 май 2024
Обновен: 17:52 | 17 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Владимир Путин пристигна в Пекин за разговори с президента Си Дзинпин. Можете да ги видите как крачат по червения килим.

Междувременно, руските военни оказват натиск с нова офанзива в Украйна. Китайският държавен глава приветства руския си колега, който започна двудневна визита в страната.

Към нас се присъединява Ребека Чонг Уилкинс за да ни каже повече за последствията и значимостта на визитата.

Ребека, какво знаем до момента? Колко е важно това за Путин?

Удовлетворително топло посрещане за президента Владимир Путин в Голямата зала на народа за тези разговори със Си Дзинпин. Според държавните медии, ще има разговори както със Си Дзинпин, така и с малки групи.

Си Дзинпин изрази доста откровено своята подкрепа за Путин, като потвърди и заяви, че – цитирам – Китай е готов да работи с Русия като добър съсед, приятел и партньор - и подчерта, че – цитирам - могат да запазят приятелството си поколения наред.

Това потвърждава същността на споразумението за приятелството без ограничения, което беше обявено седмици преди Путин да нахлуе в Украйна.

Смятам, че все пак има неизказано напрежение зад кулисите. Не на последно място заради продължаващите заплахи за репресивни мерки на САЩ срещу онова, което те смятат за китайска подкрепа за руската военно-промишлена машина.