Петролът пада до най-ниското ниво от 2021 г. насам заради размириците в Китай

Освен Китай, търговците също оценяваха хода на САЩ да предоставят на Chevron Corp. лиценз за възобновяване на производството на петрол във Венецуела

09:30 | 28 ноември 2022
Автор: Йончин Чан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът падна до най-ниското си ниво от декември насам, тъй като вълна от безредици в Китай наказа рисковите активи и замъгли перспективите за търсенето на енергия, добавяйки стрес на и без това крехкия глобален пазар на суров петрол.

West Texas Intermediate потъна под $74 за барел след три седмици на загуби. Протести срещу суровите антивирусни ограничения избухнаха в най-големия вносител на суров петрол в света през уикенда, включително демонстрации в Пекин и Шанхай, стимулирайки широка разпродажба на суровините в началото на седмицата. Рядката проява на неподчинение в страната повишава заплахата от правителствени репресии.

Размириците подпомогнаха долара като убежище, правейки суровините по-малко привлекателни и навредиха на мобилността в Китай. Освен това демострациите дават възможност на властите да реагират с по-строги ограничения, след като случаите на Covid-19 достигнаха рекорд този месец.

Спадът на петрола е последният обрат в бурни 12 месеца - нестабилност, предизвикана от войната в Украйна, агресивното затягане на централните банки за борба с инфлацията и безмилостните опити на Китай да изкорени Covid-19. През последните дни дипломатите от Европейския съюз също бяха затънали в преговори за таван на цените на руския суров петрол, като преговорите трябва да бъдат подновени по-късно в понеделник.

„Настроенията на петролния пазар остават негативни и развитието през уикенда в Китай със сигурност няма да помогне“, каза Уорън Патерсън, ръководител на стратегията за суровините в ING Groep NV в Сингапур.

Данните за задръстванията от Baidu показаха, че трафикът в пиковите часове в големите китайски градове в понеделник сутрин рязко намалява. В Пекин трафикът е намалял с 45% спрямо предходната година, докато в Гуанджоу е бил с 35% по-нисък. Търсенето на петрол в Китай може да достигне средно 15,11 милиона барела на ден това тримесечие, спад от 15,82 милиона преди година, според Kpler.

„Перспективите за търсенето ще се влошат, преди да се подобрят“, каза Фенглей Ши, директор за петролния пазар на Китай в S&P Global Commodity Insights, позовавайки се на нарастване на блокиранията.

Освен Китай, търговците също оценяваха хода на САЩ да предоставят на Chevron Corp. лиценз за възобновяване на производството на петрол във Венецуела, след като санкциите спряха всички сондажни дейности преди почти три години. Облекчаването на санкциите идва, след като норвежки посредници обявиха подновяването на политическите преговори между президента Николас Мадуро и опозицията този уикенд.

Ключовите пазарни показатели сигнализират за по-слаби условия. Бързият спред на WTI - разликата между най-близките му два договора - беше 17 цента за барел в низходящ модел на контанго в сравнение с $1,29 за барел в обратно контанго преди месец.

От началото на пандемията подходът на Китай за справяне с Covid-19 се основава на масово тестване и широко разпространени блокирания за потискане на огнищата, заедно с ваксинации. Това навреди на търсенето на енергия и предизвика натрупване на негодувание относно ограниченията, докато други нации отново се отвориха. Въпреки мрежата от правила, случаите на вируси нараснаха до рекорд този месец.

В Европа членовете на ЕС все още не могат да постигнат консенсус относно това колко строга трябва да бъде горната граница на цените на руския петрол. Докато Полша и балтийските нации възразиха срещу предложението за ограничение от 65 долара за барел, твърдейки, че то би било твърде щедро за Москва, транспортни нации като Гърция предпочитат по-високо ниво. Русия заяви, че ще забрани продажбата на петрол на всеки, който прилага ценови таван.

Поскъпване на щатския долар обикновено правят стоките с цена във валутата по-скъпи за вносителите. Докато търговците следят развитието в Китай, показателят на Bloomberg за долара напредна с цели 0,5%.