ЕС отложи сделката за таван на цената на руския петрол

Саймън Кейси, Bloomberg

08:00 | 26 ноември 2022
Обновен: 08:47 | 26 ноември 2022
Преводач: Силвия Грозева

Дипломатите от ЕС явно спират преговорите за таван на руския петрол. Очаква се да се върнат на масата на преговорите в понеделник. Заместник-мениджърът на Bloomberg за енергетика и суровини Саймън Кейси се включва по темата. Какъв е статутът на преговорите? Докъде стигнаха и кое ги спира?

Преговорите се проточиха. В началото на седмицата ни казаха, че можем да се постигне сделка в сряда, преди Деня на благодарността, но не се случи.

В петък преговорите се подновиха и казаха, че ги удължават до следващата седмица.

Явно има пречка: цената, на която ще бъде поставен таванът.

Сегашната цена е около 65 долара за барел, 20 долара под цената на Брент в момента. Не е повече, отколкото при първоначалното съобщение на тавана на цената.

Има разделение между членовете на ЕС какъв да е таванът.

Споменахте 20% спад в цената на Брент. Но по-рано гледах бенчмарк цените в еврозоната. Цените за руски петрол на пазара и разликата на база свободен пазар са по-зле. Около 24-25% дискаунт за Брент. При таван на 65 долара, как ще навреди на Русия?

Не вреди и това е проблемът. Затова Полша каза, че това е напълно неефективно. Не означава нищо.

От друга Гърция, която има мощна морска индустрия и иска руският петрол да продължи да тече, защото има интерес.

Фактът, че преговорите спряха без сделка показва, че може би трудно ще я постигнат в понеделник. Дори и да я постигнат, сте прав, тя със сигурност няма да засегне руските потоци петрол.

Освен ако Русия не отвърне. Преди руското правителство казваше, че ако се въведе таван ще отговори. Но при тези нива им е удобно и засилват позициите си.