Schork Group: Цените на петрола са на дъното част 2

Стивън Шорк, директор на The Schork Group

16:52 | 29 ноември 2022
Обновен: 17:27 | 29 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Едно от нещата, които предизвикаха възстановяването на цените на петрола днес беше Eurasia Group която заяви, че ако цената на петрола падне под сегашното си ниво, тогава ОПЕК+ ще обмисли сериозно ново намаляване на производството. Има ли конкретно ценово равнище или траектория, която би предизвикала подобно действие от страна на ОПЕК?

От гледна точка на моделирането, което правим в Schork Group, на дъното на пазара сме в момента. Намираме се в горната четвърт от нивото, до което смятаме, че може да падне цената заради волатилността, която наблюдаваме. Така че, като модел, считам, че към момента ние дълбаем дъното.

Днес 70 долара е психологическо число. Възможен е силен натиск за цена под 70 долара, защото не трябва да забравяме, че теоретично, това е цената, която Байдън иска. Това е сигнал, че Белият дом иска  щом петролът достигне 70 долара за барел, да започнем да попълваме стратегическия петролен резерв. Това е оферта за 200 млн. барела за петрол на цена 70 долара.

Затова сигналът към ОПЕК е такъв, че дори и при тази цена, ако паднем под 70 долара за барел, смятам, че това ще раздразни силно Рияд, да не говорим за Москва, разбира се. И със сигурност ще предизвика намаляване на производството, дори ще увеличи шансовете за намаляване на производството.