Алиансът ОПЕК+ трябва да бъде заличен

Потребителите на петрол, не само производителите, трябва да участват активно при определянето на честни цени на пазара

08:32 | 10 ноември 2022
Автор: Карл Поп
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Съучастието на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман с руския президент Владимир Путин в нарушаването на споразумението за понижаване на цените на петрола между Рияд и Вашингтон подчертава една проста реалност: широкият алианс ОПЕК+ трябва да си отиде. Петролният картел трябваше да има монопол върху цените. Страничният ефект от него е катастрофална нестабилност. Сегашната му мисия изглежда е да разруши последния шанс на света да избегне климатичната катастрофа, пише Карл Поп за Bloomberg.

Чрез намаляването на производството с два милиона барела на ден, когато петролът вече беше на цена от 90 долара за барел, двамата петролни крале заявиха желанието си: те възнамеряват да фиксират цените на петрола от 100 долара, натоварвайки повечето от световните икономики в момент, когато вече се борят с инфлацията, недостига на храна и продължаващите прекъсвания по веригите на доставка. По-високата цена облагодетелства не само Русия и Саудитска Арабия, но и иранските аятоласи и антидемократичния президент на Венецуела Николас Мадуро.

Идеята, че САЩ нямат лостове за влияние, е абсурдна. ОПЕК+ намалява производството в момент, когато светът работи за ограничаване на зависимостта си от петролни продукти. Нарастващата вълна от електрически автомобили и камиони драстично ще свие търсенето на суров петрол през следващите десетилетия. Едно успешно предизвикателство срещу монопола ОПЕК+ би оставило много петрол, голяма част от който е шистов в САЩ, за задоволяване на нуждите на света.

Законопроект, който сега се разглежда в Конгреса, известен като НОПЕК (NOPEC, “No Oil Producing and Exporting Cartels Act” – Закон за забрана на картелите за производство и износ на петрол), ще отмени защитата на суверенния имунитет и ще подложи Саудитска Арабия и нейните съюзници на американските антитръстови закони. Ако САЩ и Европа започнат антитръстово правоприлагане — като вносни мита, ограничения на достъпа до публичните финансови пазари, глоби и санкции — срещу Saudi Aramco, руската "Роснефт" и подобни, контролирани от правителствата петролни компании, способността на картела да участва в повишаване на цените ще се разпадне, а с него и високите цени на петрола.

За да заменят ОПЕК+, САЩ и Европейският съюз трябва да организират широк антикартел от отговорни производители и потребители на петрол. Подобна организация би управлявала цените на петрола в рамките на премерен, достатъчно печеливш диапазон - вероятно започващ между 70 и 90 долара за барел. Той трябва да се понижава, заедно с търсенето на петрол. Той също така трябва да изисква от всички износители на петрол да намалят замърсяването и въглеродния риск. Такава идея беше предложена от Китай, но пренебрегната още през 2012 г. - трябва да се изтупа праха от нея.

В допълнение към антитръстовите санкции, членовете на новата организация ще трябва да внедрят два основни инструмента. Първо, те трябва да разработят много по-голяма мрежа от стратегически петролни резерви за управление на цените на петрола. Чрез закупуване на петрол за 70 долара за барел по време на понижение на цените и продажби, когато цените надвишават 90 долара за барел, резервът би бил по-евтин от днешния изключително нестабилен пазар на петрол и може дори да носи печалба. Подобно на всеки потребителски съюз, организацията ще трябва да реагира на промените в основния пазар, като повишава и понижава своя ценови диапазон според наличните - не манипулирани от картели - доставки. Но потребителите на петрол, а не само производителите, ще вземат тези решения. За да бъде успешен новият проект, той ще трябва да представлява отговорни производители, включително онези настоящи членове на ОПЕК+, които са готови да работят за стабилна, пазарно ориентирана цена на петрола.

Новият алианс може също така да закупува петрол, за да запълни своите стратегически резерви от петролните полета с най-ниско замърсяване на климата. Това ще възнагради по-екологичните производители на петрол и ще насърчи ефективни мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха. На такъв пазар американските шисти вероятно ще служат като основен производител.

Като техен най-важен дългосрочен инструмент, членовете на новата организация биха удвоили своите нарастващи инвестиции в електрически превозни средства. Това би гарантирало, че търсенето на суров петрол ще достигне пик, ще спадне и ще продължи да се понижава.

Търсенето на петрол няма да изчезне за една нощ, но чрез осигуряване на конкурентни доставки на петрол на буферирани цени, плюс продължаващи силни инвестиции в електрифициран транспорт, новата организация може да ускори края на ерата на петрола, като същевременно поддържа стабилна енергийна икономика по време на прехода. Това може да се случи бързо – по-бързо от всяка друга предлагана корекция, за да се осигурят както разумни цени на петрола, така и свиващо се глобално потребление. Ако страните, които трябва да внасят петролни продукти - по-голямата част от света - се организират около принципа на справедливи и стабилни цени на петрола, техните общи интереси ще им позволят да преодолеят съпротивата на износителите на петрол.

Време е за достъпно, стабилно, прозрачно управлявано ценообразуване на петрола. ОПЕК+ може и трябва да бъде заменен – на Саудитска Арабия и Русия не може да се вярва, че ще определят честно световните енергийни цени.