Байдън настъпи към големия петрол преди изборите, част 1

Уил Кенеди, Bloomberg

17:15 | 3 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Не е изненадващо. Уил, всички сме наясно с предизборната политика, която се провежда тук. Големите петролни компании също. Те ще се включват в тази война на думи? Отстъпват ли настрана? Какво правят?

Предприемат различни подходи. В САЩ, както току-що споменахте, с коментарите си Energy Transfer  агресивно се противопоставят и се чувстват уверени в доста агресивния си отговор, защото имат голяма политическа подкрепа от другата страна на Конгреса.

В Европа нещата стоят по друг начин. Европейските големи петролни компании осъзнават, че са подложени на голям натиск, особено базираните във Великобритания, Shell и BP. Правителството тук обмисля начини за събиране на повече приходи. И тези много, много големи печалби, като осемте милиарда долара за тримесечието на BP са огромни суми идващи от търговия с газ, а това ги превръща в мишена. Трябва да бъдем повече реалисти и да признаем, че вероятно предстои още малко увеличение на данъчното облагане.

Това, което се губи тук, е просто добрата енергийна политика. Разбирам, че това създава силни заглавия и интересни разговори между нас тримата. Но ще имаме ли нещо достатъчно съществено за бъдещето на енергетиката и как трябва да пренастроим енергийната политика на места като Америка и отвъд?

Нещата явно са объркани. От Вашингтон идват две послания, които са напълно несъвместими.

От една страна, искаме да добивате повече петрол. Искаме да увеличите производството. Трябва да разполагаме с повече енергия и да намалим цените.

От друга страна, ще обложим с данък парите, които печелите. Това не е най-последователният начин да се правят нещата.

Има непоследователност и в опитите да се балансира повече производство на енергия, на нефт и газ спрямо заявените цели за намаляване на емисиите, които Байдън също си е поставил.

Несъмнено живеем в епоха на объркващи енергийни приоритети и това се дължи на сблъсъка на дългосрочните климатични приоритети с краткосрочния ежедневен план на борбата с инфлацията и печелене на изборите.