Vanda: Пускането на петрол от резерва е по-малкото зло

Вандана Хари, основател и директор Vanda Insights

10:28 | 20 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какви обеми очаквате да бъдат пуснати от петролния резерв на САЩ? Последно чухме за 15 млн барела, но какви възможности имат САЩ в бъдеще?

Възможностите са крайно ограничени. Пускането на петрол от резерва, който вчера обяви администрацията на Байдън – 15 млн барела през декември, това е всъщност част от онези 180 млн барела, които обявиха през март. Всъщност това количество трябваше да е изчерпано още през септември, но не успяваха да намерят желаещи да купят този петрол.

Вижте, изпускането на петрол от резерва е все едно да разполагате само в чук и да решавате всеки проблем с удар по пирона.

В момента, особено на прага на зимата, сезонът на силно търсене в Северното полукълбо, САЩ има нужда от запаси от гориво. Особено дистилирано гориво – дизел и нафта за отопление. А те са много малко.

Американската система за рафиниране се огъва. Работи на почти 90% от оперативните възможности, които са доста високи за това време на годината. Те просто източват запасите си, което е това, от което се нуждае пазарът, не суров петрол.

Но въпросът е, че пускането на петрол от резерва е краткосрочно решение, нали? Защо го правят?

Наистина е краткосрочно решение и създава много по-големи проблеми в бъдеще, както мнозина американски законодатели предупреждават. Те критикуват администрацията на Байдън за източване на резерва толкова бързо. Питат кога ще бъде напълнен отново? Какви цени е готов да плати, за да го напълни?

Сегашният резерв бе напълнен при средна цена от по-малко от 30 долара за барел.

Разбира се, ще бъде напълнен на много по-висока цена. Но въпросът е, че не останаха други средства.

Чуваме за проектозакон за НОПЕК, което няма да оправи нищо в близко бъдеще, нито според мен в средносрочно и дългосрочно.

Чуваме някои предложения за намаляване или напълно спиране на износа на рафинирани продукти от САЩ. Едва ли това е практично. Американските рафинерии ще бъдат изключително разочаровани.

Така САЩ рискува да изостави Европа, която зависи от американските рафинирани продукти след като се отказва от руския петрол.

Така че няма възможности.

Затова изпускането на петрол от резерва е най-малкото зло.