Vitol: Износът на руски петрол ще спадне въпреки нарастващия "тъмен флот"

Доставките ще намалеят с до 1 милион барела на ден, когато влязат нови санкции, смята Ръсел Харди

10:16 | 2 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Износът на петрол от Русия се очаква да намалее с до 1 милион барела на ден тази зима, въпреки че страната разширява своя "тъмен флот" от танкери, според най-големия независим енергиен търговец в света.

Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на Vitol, каза, че въпреки че Русия е постигнала напредък в предпазването си от ефектите на по-строгите санкции, засягащи нейния суров петрол по море, които влизат в сила от декември, износът все още вероятно ще спадне с 500 000 барела на ден до 1 милион барела тази зима.

„Очакванията са, че почти всички европейски компании ще обърнат гръб на бизнеса, който не отговаря на изискванията“, каза Харди пред Financial Times. „Смятаме, че логистичните решения [на Русия] се разрастват, те изяждат проблема. Но дали са изяли целия проблем или не, ние не знаем."

Западните страни се разкъсват между опитите да ограничат приходите на Москва след нахлуването й в Украйна и опасенията, че загубата на руски петрол може да доведе до скок на цените, когато страните вече се борят с инфлацията, предизвикана от енергията.

САЩ са начело на групата страни от Г-7 в плановете за въвеждане на таван на цените за износа на руски петрол, преди забраната на ЕС за застраховане на танкери, превозващи руски петрол, да влезе в сила на 5 декември. Това би позволило на компаниите, доставящи руски петрол, да запазят достъп до западните пазари и институции, ако петролът се продава под пазарните цени.

Руският президент Владимир Путин обаче каза, че Москва няма да продава петрол на страни, приели плана за таван на цените.

Харди каза, че руските петролни компании ще бъдат „под силен натиск, за да намерят решение“ и очаква да види нарастващ брой трансфери от кораб на кораб и други методи, използвани за маскиране на руски петрол. Най-големите супертанкери нямат достъп до балтийските пристанища на Москва, но Харди каза, че очаква Русия да използва своя флот от по-малки кораби за превоз на петрол до чакащи много големи превозвачи на суров петрол (VLCC) близо до водите на ЕС, потенциален риск за околната среда.

Износът на руски петрол до голяма степен се задържа след инвазията, въпреки че много европейски купувачи обърнаха гръб на Москва, като Индия и Китай увеличиха вноса.

Както Индия, така и Китай имат поддържани от държавата флоти от VLCC, въпреки че остава неясно дали ще позволят на Русия да ги използва без достъп до западните застрахователни и презастрахователни пазари.

Vitol някога беше един от най-големите доставчици на руски петрол, но казва, че е спряла да търгува с товари от компании като подкрепяната от държавата "Роснефт". Vitol търгува 7,6 милиона барела на ден петрол в световен мащаб през 2021 г., което ѝ осигурява добра видимост върху често непрозрачните физически пазари.

Биярн Шилдроп, анализатор в норвежката SEB, каза, че очаква цените на петрола да достигнат средно 115 долара за барел през първото тримесечие на следващата година - спрямо 95 долара днес - поради прекъсвания на руските доставки, които включват около 5,5 милиона барела на ден по море и 2,5 милиона барела на ден по тръбопровод на глобален пазар от 100 милиона барела на ден.

Шилдроп каза, че съществуващият "тъмен флот" се оценява на общо около 270 танкера, според корабния брокер BRS, много от тях са свързани с транспортиране на ирански и венецуелски петрол, които са обект на санкции. Търговците подозират, че руските компании са искали да осигурят по-стари танкери, които трябва да бъдат бракувани.

„Ще има много проблеми и много активност под радара“, каза Шилдроп. „И ще има прекъснати потоци от руски суров петрол към пазара.“

Харди каза, че цените на петрола може да останат под натиск тази зима, въпреки очаквания недостиг на руски доставки и действията на групата големи производители от ОПЕК+ да ограничат производството, за да поддържат цената.

Той каза, че прогнозите на Vitol за търсенето на петрол през четвъртото тримесечие са били с около 2 милиона барела на ден по-ниски, отколкото по-рано тази година, отразявайки слабото търсене в авиационния сектор, пазара на петрол в САЩ и в Китай.

„Нашето дългосрочно виждане все още подкрепя цените на петрола през следващите пет години“, каза Харди. „Ние обаче днес се борим със слабото търсене и притесненията за икономиката."