В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След като Русия не успя да постигне енергиен шантаж, сега цели продоволствена криза

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, във "В развитие", 31.10.2022

15:10 | 31 октомври 2022
Обновен: 15:38 | 31 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Въпреки че изгледите за сформиране на правителство с първия мандат остават минимални, лидерите на ГЕРБ и на ПППП изглежда смекчават преди това твърдите си позиции. Два законопроекта за военна помощ за Украйна предстои да бъдат гласувани в Народното събрание като те вероятно ще получат достатъчна подкрепа, но ще трябва да следим реакцията на Румен Радев, който застава твърдо против подобно действие. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в рубриката "Седмицата в развитие" на предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Парното и топлата вода няма да поскъпнат, като въпросът е дали ще поевтинеят, благодарение на общия спад на цената на газа на европейските пазари, каза още Попов. 

Русия се оттегля от т. нар. "Зърнена сделка", което днес предизвика ръст на цената на зърно, царевица и други суровини. Русия се оттегли от това споразумение като изтъкна, че кораби, превозващи зърно, може би са участвали в атаката срещу Черноморския флот в Севастопол. Москва дори обвини Великобритания в пряка намеса, като това е второ обвинение срещу Лондон, след като преди това бе намесен в спекулации за повредата на Северен поток, обясни събеседникът. Това може би звучи като претекст, каза още той. Западните страни твърдят, че след като Русия не успя да постигне енергиен шантаж, сега се опитва да предизвика продоволствена криза.

Продължиха и спекулациите за използване на т. нар. мръсна бомба, а завръщането към ядреното противопоставяне също е в ход. Войната в Украйна остава ожесточена, икономическите последствия все така тежки, а мирната перспектива сякаш не съществува за момента, макар че Путин на няколко пъти през седмицата каза, че е готов на преговори и дори няколко пъти призова САЩ да натиснат "своята марионетка Украйна" да седне на масата на преговорите". 

Какви са централните събития, които да очакваме през следващата седмица?  

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.