Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Йордан Йорданов: Горивото на "Уестингхаус" e изключително безопасно за АЕЦ "Козлодуй"

Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", "Светът е бизнес", 01.11.2022 г.

21:01 | 1 ноември 2022
Обновен: 18:40 | 7 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Въпросът с диверсификацията на ядреното гориво за България не е сложен и по него се работи повече от 25 години. Реакторите в Чехия, Унгария и Украйна работят безпроблемно с гориво от "Уестингхаус". За 6-и реактор на АЕЦ "Козлодуй" има техническа причина да се изполва руско гориво, тъй като нито френската "Фраматом", нито американската "Уестингхаус" произвеждат гориво с нужното ниво на обогатяване. Различно от руското гориво ще доведе до загуби от 40 MWh в 6-и реактор, докато за 5-и реактор няма подобни проблеми. Това каза Йордан Йорданов, бивш директор на АЕЦ "Козлодуй", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Русия работи, продава и произвежда ядрено гориво за САЩ, Франция, Великобритания, Швеция и нашите български експерти работят много добре с ТВЕЛ. Ще намерят начин след съгласуване с Курчатовския институт, това е обикновена практика."

Ако Русия се окаже ненадежден партньор, България може да използва вече установена практика както при удължаването на живота на малките реактори с поставяне на отработени касети с гориво по края на активната зона, каза Йорданов.

"СССР не ни съгласува - ние го направихме, запазихме си реакторите, поехме риска и без тях реакторите продължиха да работят. Тук може да стане същата работа. Ако не искат, има и други организации, които да докажат безопасността - при нас в България безопасността се доказва от Агенцията за ядрено регулиране, която е независим регулатор... Няма да има риск, ще бъдат използвани подобни на Курчатовския институт и ще бъде доказана безопасността на това гориво. Горивото на "Уестингхаус" e изключително безопасно."

Лицензирането на горивото на "Уестингхаус" или "Фраматом" ще отнеме време, за да се проверят системите за управление и контрол и да се нагоди горивото за съвместната му работа заедно с руско гориво, обясни Йорданов. Горивото се сменя по една четвърт всяка година.

"Докато се напълни реакторът само с "Уестингхаус" или само "Фраматом" ще създаде известни проблеми... Най-хубаво би било да се махне старото руско гориво и да се зареди ново, но това са огромни финансови загуби."

Йорданов се въздържа да коментира политическите изказвания по темата, тъй като според него те са некомпетентни.

"Трябва да се оставят експертите на АЕЦ "Козлодуй", които работят по въпроса и ще намерят начин за излизане от ситуацията."

Малките модулни реактори (SMR) са бъдещето на ядрената енергетика, смята Йорданов. Те изполват използвано вече гориво, работят при по-ниски параметри и изискват по-ниски норми за безопасност - първият се очаква да влезе в есплоатация в САЩ през 2028 г.

"Колкото по-бързо големите ръководители насочат усилията си към SMR, а не към воденето на войни, толкова по-бързо човечеството ще има независими, сигурни, локални източници на ток."

Един подобен реактор с мощност от около 50 MWh би бил достатъчен да захранва град с размерите на Велико Търново, каза Йорданов. С навлизането на серийното производство на SMR цената им ще падне.

България от години няма енергийна стратегия, а ядрените аварии по света са променили мисленето и на експертите в страната, но значмостта на АЕЦ остава, смята Йорднов.

"Сега има ренесанс, който за мен е в SMR. Може би беше удачно да ползваме оборудване от АЕЦ "Белене" и да построим заместващи мощности преди 20 години - сега с всяка година България няма ресурси да построи такива огромни мощности."

Оборудването, закупено от България за АЕЦ "Белене", може да се използва за заместващи мощности в АЕЦ "Козлодуй", но само след подробен анализ, каза Йорданов.

"В хода на събитията вече не е удачно да бъде руска АЕЦ. Ако ще се строи нещо, трябва да се мисли за хибрид - ядреният остров може да е руски, но втора турбина и генератор трябва да бъдат от други държави. Но това вече става много сложен проект."

Как се готви ядрена стратегия за една държава и какво е бъдещето на ВЕИ може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.