Перални и помпи за кърма: армията на Путин ли се крие зад рекордния внос на уреди

Официални лица в Европа вече казаха публично, че са виждали части от хладилници и перални машини да се появяват в руско военно оборудване като танкове

07:52 | 1 ноември 2022
Обновен: 11:58 | 1 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Внезапният и изненадващ скок в европейския износ на перални машини, хладилници и дори електрически помпи за кърма към съседите на Русия поражда опасения сред официални лица, че търговският бум може да помага на военната машина на Владимир Путин в Украйна.

Армения е внесла повече перални машини от Европейския съюз през първите осем месеца на годината, отколкото през последните две години взети заедно, според данни, събрани от Bloomberg от базата данни на Евростат. Казахстан е внесъл европейски хладилници на стойност 21,4 милиона долара през август, повече от три пъти повече от сумата за същия период на миналата година.

Междувременно данните на правителството на Казахстан показват скок в доставките на хладилници, перални машини и електрически помпи за кърма в Русия.

Част от търговията през евразийските държави към Русия може да бъде опортюнистичен бизнес, компенсиращ недостига на внос от другаде, или за руски компании да разглобяват уредите и да използват компоненти и полупроводници в гражданското производство.

Но европейски служители, запознати с данните, казват, че се притесняват, че поне някои от стоките и техните компоненти може да намерят своя път за военна употреба и следят отблизо нарастването на износа към страни от периферията на Русия.

Официални лица в Европа вече казаха публично, че са виждали части от хладилници и перални машини да се появяват в руско военно оборудване като танкове след нахлуването в Украйна. Хората, запознати с оценките, казаха, че е напълно възможно компоненти и микрочипове от други домакински стоки да се използват и за военни цели, макар и най-вече в сравнително нискокачествено оборудване.

Търговските данни показват например, че износът от ЕС на електрически помпи за кърма за Армения се е увеличил почти три пъти през първата половина на 2022 г. спрямо предходната година, въпреки спада от 4,3% в арменската раждаемост. По същия начин търсенето в Казахстан на помпи за кърма от ЕС скочи с 633% през първата половина на 2022 г., въпреки че националната раждаемост спадна с 8,4% през същия период.

Войната на Путин доведе до налагане на санкции срещу Русия в почти всеки сектор на нейната икономика, лишавайки я от внос, включително чипове и други компоненти, на които отдавна е разчитала за основно военно оборудване като радиостанции и оръжия, както и по-сложно оборудване, включително ракетни системи, изтребители и подводници.

Властите в Москва спряха да публикуват данни за търговията след нахлуването в Украйна. Все пак руското търсене на електрически помпи за кърма от Казахстан се е увеличило повече от два пъти през първите осем месеца на годината спрямо цялата 2021 г., според данни на правителството на Казахстан. Страната също така е изпратила перални машини на стойност 7,5 милиона долара в Русия досега през 2022 г. - срещу почти нула през предходните две години. Износът на хладилници за Русия е нараснал десетократно спрямо предходната година.

„Дори силно усъвършенстваните руски оръжейни системи често се изграждат с обикновени микроелектронни компоненти, намиращи се в редица търговски стоки“, каза Джеймс Бърн​, директор на Open Source Intelligence and Analysis Research в Royal United Services Institute, британски мозъчен тръст . „Напълно възможно е руският военно-промишлен комплекс да внася готови търговски стоки, за да ги канибализира за части.“

Да се определи крайната дестинация и употребата на стоките за бита е сложно. Армения, Казахстан и Русия са в Евразийския икономически съюз, което означава, че между тях няма митнически граници. Европейските компании може да не искат да доставят директно до Русия, дори ако техните продукти не са санкционирани, като се има предвид перспективата да бъдат забелязани да правят бизнес със страната в момента. Те също може да не знаят, че стоките им се изпращат в Русия.

Европейски служители казват, че спирането на търговията с домакински уреди е трудно, тъй като тези артикули и техните така наречени подпрагови компоненти често не се санкционират. Това е така, въпреки че ЕС наскоро въведе нови правомощия, които му позволяват да санкционира субекти извън блока, ако помагат на европейски компании да избегнат неговите ограничителни мерки.

Казахстан се зарече да не помага на Русия да заобиколя санкциите и няма доказателства, че правителството помага на Москва да го направи. Официални лица както в Армения, така и в Казахстан не отговориха незабавно на исканията за коментар.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза миналия месец, че руската армия използва чипове от съдомиялни машини и хладилници във военното си оборудване, защото полупроводниците ѝ свършват. Администрацията на Байдън направи подобно твърдение по-рано тази година, цитирайки доклади за части, открити в пленени руски танкове в Украйна.

Не е ясно точно кои компоненти от домакински стоки могат да бъдат използвани по този начин, въпреки че обикновено всички те съдържат микрочипове. И без заобиколни решения за чуждите части, Русия може да изгуби способността си да да контролира украинските настъпления, оформяйки курса и изхода на войната.

Говорителят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферер каза, че блокът наблюдава търговските потоци, за да определи къде санкциите срещу Русия могат да бъдат заобиколени. Комисията също така следи „предметите, използвани от руската армия в Украйна въз основа на анализ на останки от унищожени руски оръжия“, каза тя.

Тя добави, че ниско ключовите компоненти от перални машини или хладилници се предлагат в търговската мрежа в много страни и региони и когато ЕС може да идентифицира елементи, които се използват в руски оръжия, се обмисля разширяване на търговските ограничения върху тях. Например редица електронни компоненти бяха санкционирани съгласно последните мерки, приети по-рано този месец, каза Гарсия Ферер.

След повече от осем месеца война Русия претърпя значителни загуби на оборудване. Американски и европейски служители също казват, че Москва е изчерпала своите запаси от ключови оръжейни системи като високоточни ракети. Украйна, напротив, продължава да черпи от доставки на модерни оръжия от своите съюзници, което, заедно с наличието на мотивирани бойци, промени баланса на силите на бойното поле.

Bloomberg News съобщи по-рано през октомври, че Русия от години се е опитвала да намали зависимостта си от вноса на широка гама от своето военно оборудване – и вътрешен преглед през 2021 г. установи, че тя не успява по почти всеки показател.

След избухването на войната САЩ работят усилено, за да отрежат доставките на полупроводници за Русия.

„Едно от нещата, които успях да направя и не се притеснявам от това, защото ограничихме способността им да имат достъп до някои от тези неща“, каза президентът Джо Байдън в четвъртък.

„Те не са в състояние да възстановят тези опустошителни оръжейни системи, за да унищожават цивилни в Украйна“, каза той. „Не е шега. Има голяма разлика. Тези неща имат значение, и то много.“

Други страни, които Русия смята за партньори, като Китай, до голяма степен не искат да ѝ доставят полупроводници и ключови компоненти, дори ако не са подписали санкциите, наложени от САЩ, Европа и други.

Все пак Русия има дълъг опит в избягването на санкциите, за да снабдява своите военни през съветската епоха, чрез контрабанда и шпионаж.

Проучване през август на 27 модерни руски оръжейни системи от RUSI откри 450 уникални чуждестранни компонента, повечето от които са произведени в САЩ, а повечето от останалите в Европа и други нации, които са наложили санкции на Русия.

„Обичайните компоненти, използвани в оръжейни платформи, като микропроцесори, аналогово-цифрови преобразуватели, програмируеми на място гейт матрици и микроконтролери, също могат да бъдат намерени в широка гама от търговски стоки като телевизори, автомобили, компютри и фотоапарати“, каза Бърн​, един от авторите на доклада на RUSI.

В същото време глобалният недостиг на полупроводници „според съобщенията е накарал много фирми, които се борят с веригата си за доставки на полупроводници, да канибализират стоки за своята микроелектроника“.

Един европейски служител отбеляза, че руските войски също систематично изземват и ограбват домакински уреди в Украйна. Кражбата е широко документирана, но не е ясно колко е взето за държавна или лична употреба.