Руските оръжейни системи в Украйна разчитат в голяма степен на западни технологии

Руската армия продължава да зависи от чуждестранни микрочипове за всичко - от тактически радиостанции до дронове и прецизни боеприпаси с голям обсег

09:01 | 9 август 2022
Обновен: 11:40 | 9 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повече от 450 чуждестранни компонента са открити в руски оръжия, намерени в Украйна, доказателство, че Москва е придобила критична технология от компании в Съединените щати, Европа и Азия в годините преди инвазията, според нов доклад на Royal United Services Institute (RUSI), британски отбранителен мозъчен тръст.

От началото на войната преди пет месеца украинските военни са пленили или извадили от бойното поле непокътнати или частично повредени руски оръжия. При разглобяването на 27 от тези оръжия и военни системи, вариращи от крилати ракети до системи за противовъздушна отбрана, е установено, че разчитат предимно на западни компоненти, според изследването, което беше публикувано в понеделник.

Това е най-подробната публикувана оценка досега за ролята на западните технологични компоненти във войната на Русия срещу Украйна.

Около две трети от компонентите са произведени от базирани в САЩ компании, установи RUSI въз основа на оръжията, открити от Украйна. Продуктите, произведени от базираните в САЩ Analog Devices и Texas Instruments, представляват почти една четвърт от всички западни компоненти в оръжията.

Други компоненти идват от компании в различни страни, включително Япония, Южна Корея, Великобритания, Германия, Швейцария и Нидерландия.

„Руски оръжия, които са критично зависими от западната електроника, доведоха до смъртта на хиляди украинци“, каза пред "Ройтерс" Джак Уотлинг, специалист по сухопътна война в RUSI.

Въпреки че много вносни компоненти се намират в ежедневни домакински стоки като микровълнови печки, които не подлежат на експортен контрол, RUSI каза, че засилването на експортните ограничения и правоприлагането може да затрудни Русия да попълни своя арсенал от оръжия като крилати ракети.

В един случай руска крилата ракета 9M727, едно от най-модерните оръжия в страната, което може да маневрира на ниска височина, за да избегне радара и може да порази цели на стотици мили, съдържаше 31 чужди компонента. Частите са произведени от компании, включващи базираните в САЩ Texas Instruments Inc и Advanced Micro Devices Inc, както и Cypress Semiconductor, която сега е собственост на германската Infineon AG, установи разследването.

В друг случай руска крилата ракета Kh-101, която е била използвана за удари по украински градове, включително столицата Киев, също имаше 31 чуждестранни компонента с части, произведени от компании, включително базираната в САЩ Intel Corporation и притежаваната от AMD Xilinx.

В отговор на въпроси как техните чипове са се озовали в руски оръжия, компаниите казаха, че спазват търговските санкции и са спрели да продават компоненти на Русия.

Analog Devices каза, че компанията е затворила бизнеса си в Русия и е инструктирала дистрибуторите да спрат доставките за страната.

Texas Instruments заяви, че спазва всички закони в страните, в които оперира, и частите, открити в руските оръжия, са предназначени за търговски продукти. Intel заяви, че „не подкрепя и не толерира нашите продукти да се използват за нарушаване на човешките права“.

Infineon заяви, че е "дълбоко загрижена", ако нейните продукти се използват за цели, за които не са предназначени. AMD заяви, че стриктно спазва всички глобални закони за контрол на износа.

Много от чуждестранните компоненти струват само няколко долара и руските компании са можели да ги закупят преди началото на инвазията в Украйна онлайн чрез местни или международни дистрибутори, защото те биха могли да се използват в невоенни приложения.

Въпреки това повече от 80 микрочипа, произведени на Запад, са били обект на експортен контрол от САЩ поне от 2014 г., което означава, че е трябвало да се изисква лиценз, за ​​да бъдат изпратени до Русия, каза RUSI. Компаниите, изнасящи частите, имаха отговорност да извършват надлежна проверка, за да гарантират, че те не се изпращат на руската армия или за военна крайна употреба, според RUSI.

Констатациите на разследването показват как руската армия продължава да зависи от чуждестранни микрочипове за всичко - от тактически радиостанции до дронове и прецизни боеприпаси с голям обсег, и че западните правителства се забавиха да ограничат достъпа на Русия до тези технологии, особено след нахлуването на президента Владимир Путин в Крим през 2014 г.

Войната на Русия с Украйна, която започна на 24 февруари, уби хиляди хора, разсели милиони и опустоши няколко града. Превъзхождащата огнева мощ на Русия, включително използването на крилати и балистични ракети, помогна на силите й да преминат през Източна Украйна и да окупират около една пета от страната.

Руските войски са изстреляли повече от 3650 ракети и управляеми ракети през първите пет месеца на войната, според щаба на Съвета за национална сигурност и отбрана. Те включват ракетите 9M727 и Kh-101. Руски ракети са използвани за поразяване на цели, включително железопътни линии, за прекъсване на западните линии за доставки, военна инфраструктура и цивилни цели като търговски центрове и болници.

Русия каза, че е стреляла само по военни цели. Руските власти не са коментирали проучването и данните на RUSI.

След нахлуването в Украйна Съединените щати обявиха широкообхватни санкции, за да се опитат да отслабят икономиката и армията на Русия. Това включваше забрана много модерни микрочипове да се продават на Русия. Държави в Европа, както и Япония, Тайван и Южна Корея - всички ключови страни за производство на чипове - обявиха подобни ограничения. Русия характеризира конфликта като специална военна операция за разоръжаване на Украйна. Москва определи санкциите като враждебен акт и отрече да е провеждала атаки срещу цивилни.

В момента Русия работи за намиране на нови пътища за осигуряване на достъп до западни микрочипове, според RUSI. Много компоненти се продават чрез дистрибутори, работещи в Азия, като Хонг Конг, който действа като портал за електрониката, която си проправя път към руската армия или компании, действащи от нейно име, установи RUSI.

Правителството на САЩ заяви през март, че руски фирми са били компании-параван, които са купували електроника за руската армия. Руските митнически записи показват, че през март миналата година една компания е внесла електроника на стойност 600 000 долара, произведена от Texas Instruments чрез дистрибутор в Хонконг, каза RUSI. Седем месеца по-късно същата компания внесе още 1,1 милиона долара микроелектроника, произведена от Xilinx, каза RUSI.

Руската армия може да бъде трайно отслабена, ако западните правителства засилят контрола върху износа, успеят да затворят тайните мрежи за доставки на страната и да предотвратят производството на чувствителни компоненти в държави, които подкрепят Русия, каза RUSI.