Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Петко Вълков: Инвеститорите чуха Фед за лихвите и ехото удари технологичните акции

Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, "Бизнес старт", 22.04.2024 г.

11:00 | 22 април 2024
Обновен: 13:13 | 23 април 2024
Автор: Даниел Николов

Пазарите все още не са навлезли в корекция, макар че изминалата седмица беше като цяло негативна заради геополитическата обстановка и новините от централните банки. Движенията не бяха толкова притеснителни и спадовете бяха минимални. Това коментира Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Пазарите най-накрая започнаха да чуват това, което говори председателят на Федералния резерв на САЩ - а именно, че няма да се бърза с намалението на лихвените проценти. Въпреки че той постоянно повтаря едно и също през последната половин година, пазарите най-накрая се вслушаха. Най-ударени при такова осъзнаване са компаниите в бурна фаза на растеж, най-вече технологичните, при които високите лихви за по-дълъг период биха оказали най-негативно въздействие."

Имаше разпродажби и при технологичните акции, като Nvidia изгуби 10% само в петък. Книжата на Nvidia винаги са били по-волатилни от другите големи технологични компании, като дневни колебания от до 10% са по-скоро нормално, коментира Вълков.

Прогнозираните по-добри резултати на компаниите, които се очакват в започнали сезон на отчетите, вече до голяма степен изконсумирани от пазарите и "по-скоро ще станем свидетели на негативни изненади и по-скоро пазарът би реагирал на негативни, отколкото на позитивни изненади, свързани с отчетите", каза Вълков.

Цените на 10-годишните ДЦК на САЩ и Германия падат, връщайки се към нивата от началото на пазарната еуфория през декември, добави той.

Въпреки кризите в Близкия изток и размяната на удари между Иран и Израел не видяхме краткосрочни шокови ръстове на цените на петрола. В същото време ОПЕК+ се опитва да контролира цените чрез ограниченията на добива, а САЩ и Азия показват по-добро от очакваното възстановяване. При сериозна ескалация в Близкия изток може да има шок на цените, но за момента петролния пазар е стабилен, каза Вълков.

Трудно е да се твърди, че златото е добра защита срещу инфлацията, каза Вълков в коментар за скорошните рекордни цени на метала, като напомни че в периода на висока инфлация 2022-2023 златото почти не поскъпна. Има голяма търсене на физическо злато в Азия и от централни банки, но това не е покрито от институционални инвеститори.

"Има известна загадка за представянето на златото", каза Вълков и добави, че очакваните по-високи лихви за по-дълго време би трябвало да се негативни за цените.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.