"Великолепната седморка" се сгромолясва преди резултатите следващата седмица

Всяко разочарование от отчетите на мегатехнологичните имена може да тласне пазара на свръхпродажби още по-дълбоко в територията на свръхпродажбите тази седмица

12:30 | 20 април 2024
Автор: Рита Назарет
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разпродажбите на най-големите технологични компании в света засегнаха акциите, а трейдърите на Уолстрийт се подготвят за потока от резултати от индустрията, която е двигател на бичия пазар.

Акциите продължиха да се сриват от рекордни нива, като S&P 500 падна под 5 000, а Nasdaq 100 - с над 2 %. Повече от половината от кохортата на "Великолепната седморка" от технологични мегакапитали ще отчетат приходите си през следващата седмица - което кара инвеститорите да се чудят дали тези фирми ще оправдаят високите очаквания, свързани с изкуствения интелект. Само в петък двойка любими компании за изкуствен интелект - Nvidia Corp. и Super Micro Computer Inc. - потънаха с поне 10%.

Mag Seven
Технологиите са подложени на удар преди отчетите

Печалбите на седемте най-големи компании в S&P 500 - Apple Inc, Microsoft Corp, Alphabet Inc, Amazon.com Inc, Nvidia, Meta Platforms Inc и Tesla Inc - са на път да се повишат с 38% през първото тримесечие, според Bloomberg Intelligence. При изключването им печалбите на останалата част от бенчмарковия индекс се очаква да се свият с 3,9%.

"Инвеститорите очакват не само силни резултати, но и силни насоки", каза Куинси Кросби, главен глобален стратег в LPL Financial. "Всяко разочарование от отчетите на мегатехнологичните имена може да тласне пазара на свръхпродажби още по-дълбоко в територията на свръхпродажбите тази седмица."

Индексът S&P 500 отбеляза шестия си пореден спад - най-дългата серия от загуби от октомври 2022 г. насам. Сривът на Nvidia изтри стойност от над 200 млрд. долара. Nasdaq 100 имаше най-лошия си ден през тази година. Netflix Inc. се срина, отнемайки блясъка на звездните финансови резултати след решението на ръководството да спре да съобщава тримесечни данни за абонатите.

Доходността на 10-годишните съкровищни облигации се понижи с един базисен пункт до 4,62 % - почти заличавайки по-ранния спад от 14 базисни пункта. Петролът отбеляза слаба печалба, след като иранските медии се опитаха да омаловажат ефекта от израелските удари. 

Mag Seven
S&P 500 премина под 5 000, а акциите продължават да се продават

Технологиите бяха подложени на силен натиск тази седмица, след като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. намали прогнозите си за разширяване на пазара на чипове, а ASML Holding NV обяви разочароващи поръчки. Тези събития породиха безпокойство дали това ще бъде знак за това, което предстои да се случи, тъй като други гиганти се подготвят да отчетат приходите си. Данните на Intel Corp. се очакват следващата седмица.

Тези притеснения около най-влиятелната група на фондовия пазар - наред с геополитическите рискове, горещите данни за инфлацията и ястребовите изказвания на Федералния резерв - разклатиха търговията.

S&P 500 преживя най-лошата си седмица от март 2023 г. насам, като разшири спада от историческия си връх до над 5%. След най-силния старт на годината на измерителя от 2019 г. насам, инвеститорите са все по-скептични относно това колко още може да продължи пазарът в близко бъдеще, дори ако се отчете продължаващата сила на икономиката.

"Геополитическата и политическата несигурност се присъединяват към инфлацията, лихвените проценти и Фед, оказвайки натиск върху пазарите, което води до бърза и драматична промяна в облика на пазарите и нагласата на инвеститорите", заяви Марк Хакет от Nationwide.

Mag Seven
S&P 500 удължава спада в трета поредна седмица

Според стратези на Bank of America Corp. инвеститорите изтеглят пари от акциите, тъй като силната икономика на САЩ и лепкавата инфлация подхранват опасенията, че Фед ще запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време.

Екипът, ръководен от Майкъл Хартнет, заяви, че добрите икономически новини сега са лоши новини за акциите, което е промяна в начина на мислене спрямо първото тримесечие, когато "добри новини = добри". Доказателство за това са 21,1 млрд. долара, които инвеститорите са изкупили обратно от фондовете за акции през двете седмици до сряда, което е най-много за две седмици от декември 2022 г. насам, заявиха от BofA, позовавайки се на данни от EPFR Global.

Отстъплението на американския фондов пазар от историческите върхове, достигнати в края на миналия месец, дава възможност на инвеститорите, паркирани в парични средства, да се включат в покупките, смята Шиниъд Колтън Грант, главен инвестиционен директор на звеното за управление на благосъстоянието на BNY Mellon.

Триседмичният спад на S&P 500 е здравословна консолидация от страна на трейдърите, след като той се покачи с 10% през първото тримесечие, в допълнение към ръста от 24% през 2023 г., каза тя. 

Оттук нататък Колтън Грант очаква ралито не само да се възобнови, но и да се разшири въз основа на силния ръст на печалбите и продължаващия икономически импулс, което потенциално може да изтласка S&P 500 отвъд горната граница на нейния целеви диапазон от 5000-5400 преди затварянето на 2024 г.

Mag Seven
Спадът на акциите доведе S&P 500 до "свръхпродажбена" територия