Манията по AI се възобновява, след отчета на Nvidia

Компанията даде прогноза за приходите си за текущия период, която надмина високите очаквания на Уолстрийт

09:38 | 22 февруари 2024
Обновен: 09:54 | 22 февруари 2024
Автор: Кармен Рейник,Елена Попина,Джесика Ментон
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Инвеститорите в дялов капитал могат да си отдъхнат.

В деня, в който почти цялата търговия изглеждаше като прелюдия към отчета за приходите на Nvidia Corp., любимецът на производителите на чипове с изкуствен интелект представи стабилна прогноза за продажбите, която съживи манията по изкуствения интелект, стояща зад миналогодишното рали на фондовия пазар. Акциите на компанията поскъпнаха, стимулирайки ръста на фючърсите върху индексите и поскъпването на глобалните партньори и доставчици.

Компанията даде прогноза за приходите си за текущия период, която надмина високите очаквания на Уолстрийт, което означава, че търсенето на хардуера, който стои зад това, което се предполага, че ще доведе до революция в производителността - и рентабилността - остава стабилно.


Nvidia скача след стабилна прогноза за приходите

Nvidia, четвъртият по големина компонент на Nasdaq 100 с тегло от 5%, поскъпна с 8% в следборсовата търговия в Ню Йорк. Конкурентите на Nvidia - Advanced Micro Devices Inc. и Intel Corp. - също поскъпнаха. Фючърсите на Nasdaq 100 се повишиха с повече от 1%.

SK Hynix Inc., ключов доставчик на чипове за памет за Nvidia, скочи с 4,7% в началото на търговията в Сеул в четвъртък. Японският производител на тестери на чипове Advantest Corp. се повиши с 6,3%. Най-добрият производител на чипове за изкуствен интелект Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. нарасна с 2,1%.

Реакцията на Уолстрийт на отчетите на Nvidia:

Ким Форест, главен инвестиционен директор на Bokeh Capital Partners LLC:

През последните 11 месеца Nvidia беше двигател на пазара, а както върви Nvidia, така върви и пазарът. И изглежда, че резултатите са достатъчно добри - няма голяма положителна или отрицателна изненада. Те обаче потвърждават твърдението, че изкуственият интелект ще продължи да бъде силен в обозримо бъдеще. Този разказ подкрепи пазарите миналата година, защо да не направи същото и тази година?

Томас Мартин, старши портфолио мениджър в Globalt Investments:

С подобен ръст на приходите и повишаване на прогнозите за текущото тримесечие Nvidia продължава да расте и остава лидер в областта на изкуствения интелект. Наистина ли искате да продадете това? Всички - включително и аз - затаиха дъх, чудейки се какво може да се случи с този доклад. Но Nvidia явно изпитва толкова силно търсене на своите продукти и растеж. В степента, в която Nvidia може да продължи да изпълнява своите задачи, това държи линията за компанията и цената на акциите ѝ трябва да отразява тази нова информация.

Адам Сархан, основател на 50 Park Investments:

Това е поредното тримесечие на разгром. Това е много оптимистично за инвеститорите в акции и Nvidia ни показа, че изкуственият интелект е тук, за да остане. По-важното е, че компанията ни показа, че вълнението от ИИ може да се превърне в реални приходи. Това е много силно и те продължават да надминават прогнозите на Уолстрийт.

Томас Монтейро, старши анализатор в Investing.com:

Пазарът беше готов да продаде новините след отчетите на Nvidia, предвид високите очаквания и влошаващите се макро условия. Въпреки това компанията отново не остави съмнение, че бумът на изкуствения интелект е много повече от просто борсов разказ, а по-скоро най-значимият залог от страна на корпорациите по света в този момент.

Кунджан Собхани, анализатор в Bloomberg Intelligence:

Прогнозата на Nvidia за първото тримесечие, която надхвърля консенсуса, сочи стабилно търсене на графични процесори до 2024 г., тъй като големите клиенти в облака и хипермащаба увеличават капиталовите разходи за изкуствен интелект. Повишаването на брутния марж вероятно ще продължи, заедно с ръста на приходите в сегмента на центровете за данни.

Бен Рейц, анализатор в Melius Research:

Нека си признаем, че хората бяха вкаменени в този печат. Издишайте - изкуственият интелект и неговият безстрашен лидер имат крака... По отношение на въздействието върху технологичния пазар докладът би трябвало да донесе известно облекчение. Продължаваме да вярваме, че Nvidia задвижва "ореолния ефект".