В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Nvidia е отговорна за една трета от ръста на индекса Nasdaq 100 тази година

Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, "В развитие", 21.02.2024 г.

14:49 | 21 февруари 2024
Обновен: 15:14 | 21 февруари 2024
Автор: Антоанет Василева

Фючърсите на акциите в САЩ се понижиха, тъй като инвеститорите чакаха стенограма от последното заседание на Федералния резерв, както и резултатите от Nvidia Corp. – „най-важната акция на земята“, според Goldman Sachs Group Inc. Компанията, която е в основата на бума на акциите с изкуствен интелект, може да разтърси пазарите, като се има предвид тежестта ѝ в капиталовите индекси – тя е отговорна за една трета от ръста на индекса Nasdaq 100 тази година. На него се гледа и като ветропоказател за здравето на световната икономика. Tова коментира Силвия Климаки, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Фючърсите на S&P 500 се понижиха с 0,2%, а договорите на Nasdaq се понижиха с около 0,4%, което предполага, че Уолстрийт може да бъде за трети ден на спад. Nvidia падна с около 1,4% в предпазарната търговия, след като вчера падна с повече от 4%, тъй като някои търговци отчетоха печалба преди резултатите от печалбите.

При други забележителни движения на акциите преди пускането на пазара, Palo Alto Networks се срина с повече от 20%, след като компанията за киберсигурност намали прогнозите си за приходи. Amazon.com Inc. се покачи с 1,3% след това.

Доходността на 10-годишните държавни облигации се понижи с около два базисни пункта, а показателят на долара беше стабилен.

Междувременно индексът на европейските акции се оттегли от почти рекорден връх на фона на разочароващите печалби на някои от най-големите компании в региона.

Индикаторът Stoxx Europe 600 се понижи, все още на около четири пункта от пика си през януари 2022 г. Банките бяха сред водещите поевтиняващи, след като HSBC се срина с повече от 7%, след като отчете 80% спад на печалбата за четвъртото тримесечие.

Слабите приходи от търговеца на суровини Glencore Plc и Rio Tinto Plc, най-големият добив на желязна руда в света, натежаха върху индекса на основните ресурси, който падна до четиримесечно дъно. От положителна гледна точка, Carrefour SA спечели, след като френският магазин за хранителни стоки обяви обратно изкупуване на акции, въпреки че тримесечните продажби бяха разочароващи.

В сектора на суровините алуминият скочи, фючърсите на желязната руда достигнаха най-ниското си ниво от октомври, а петролът се понижи.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.