Nvidia изпревари Alphabet, един ден след като задмина Amazon

Въпреки че лудостта по AI повиши технологичните акции, които са свързани с технологията, Nvidia е една от малкото фирми, които демонстрират значителен ръст

07:36 | 15 февруари 2024
Обновен: 07:36 | 15 февруари 2024
Автор: Субрат Патнайк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изглежда няма спиране на ралито на Nvidia Corp - ден след като надмина пазарната стойност на Amazon.com Inc., гигантът за чипове вече изпревари и Alphabet Inc.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с 2,5% в сряда, затваряйки с пазарна капитализация от около 1,83 трилиона долара и надхвърляйки стойността на гиганта за търсене от приблизително 1,82 трилиона долара, показват данни, събрани от Bloomberg. С печалбата производителят на чипове се превърна в четвъртата най-ценна компания в света. Saudi Aramco, оценена на около 2 трилиона долара, се очертава като следващия крайъгълен камък.

Ралито на Nvidia беше безмилостно тази година. Акциите се повишиха с около 49% и добавиха около 602 милиарда долара в стойност, стимулирани от ненаситното търсене на ускорителите, които захранват центровете за данни, изпълняващи сложни изчислителни задачи, изисквани от AI приложения.

Докато други големи технологични акции едва ли са се представили зле през 2024 г., съпоставени с ралито на Nvidia, те изглеждат изместени в бавната лента. Другите технологични гиганти вече обявиха отчетите си, а Nvidia трябва да докладва на 21 февруари.

„Очакваме още един силен доклад, но летвата е вдигната“, пише анализаторът на Susquehanna Investment Group Кристофър Роланд в бележка в сряда.

Анализаторите на Уолстрийт виждат признаци на продължаващо силно търсене на ускорителите AI H100 на Nvidia. Продажбите на производителя на чипове се дължат на разходите за AI на най-големите му клиенти, включително Microsoft Corp. и Meta Platforms Inc.

Най-малко пет брокера са повишили ценовите цели за Nvidia този месец. Средно анализаторите са повишили прогнозите за приходите за 2024 г. с повече от 100% през последните 12 месеца, според данни, събрани от Bloomberg.

Въпреки че лудостта по AI повиши технологичните акции, които са свързани с технологията, Nvidia е една от малкото фирми, които демонстрират значителен ръст на приходите от AI.