Amundi смята, че технологичните гиганти са надценени с 20%

Според Винсент Мортиер, главен инвестиционен директор на Amundi SA, неоправдания оптимизъм по отношение на технологичните акции, означава, че инвеститорите плащат твърде много

16:33 | 6 февруари 2024
Обновен: 16:34 | 6 февруари 2024
Автор: Джулиен Понтус
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият управител на фондове в Европа предупреждава, че световните капиталови пазари са надценени с около 20%.

Според Винсент Мортиер, главен инвестиционен директор на Amundi SA, прекалената увереност в тенденциите на дезинфлация, заедно с неоправдания оптимизъм по отношение на технологичните акции, означава, че инвеститорите плащат твърде много.

Тези засилващи се опасения накараха мениджъра на активи на стойност 2,1 трилиона долара да стои настрана от голямата лудост по технологичните акции, дори ако това означава да се лиши от допълнителна възвръщаемост в краткосрочен план, каза Мортие.

"Най-лошото би било да се предадем сега", каза той. "Болезнено е, но трябва да запазим тази позиция, за да пожънем плодовете по-късно."

Оптимизмът относно темпа на намаляване на лихвените проценти и оптимистичните прогнози за изкуствения интелект подхраниха ралито на повечето големи фондови пазари от началото на миналата година, като S&P 500 спечели около 30% за периода, а европейският бенчмарк индекс - около 14%. Основните технологични акции бяха най-големият бенефициент, като т.нар. великолепна седморка се търгуваше с почти 60% премия спрямо индекса MSCI за развитите пазари.

Стратези от Bank of America Corp. и JPMorgan Chase & Co. започнаха да правят сходства между настоящите ценови нива и балона от ерата на дот-ком - мнение, което се подкрепя от Мортие.


Пазарите по света изостават от Великолепната седморка

"Имам чувството, че сме в началото на 2000 г.", казва Мортиер. Нарастващите затруднения в областта на търговските недвижими имоти в САЩ, за които свидетелства големият скок на провизиите за загуби по кредити на New York Community Bancorp Inc., който предизвика дни на волатилност в регионалните банки в САЩ миналата седмица, означават, че "има и малко 2007 г.", каза той.

Най-големият риск, свързан с възхода на технологичните акции от "Великолепната седморка", която е двигател на по-голямата част от печалбите на S&P 500, е предположението, че нейните членове ще доминират в съответните сектори в продължение на години, като например Nvidia Corp. в областта на изкуствения интелект, каза Мортиер. Това е подобно на широко разпространеното убеждение в началото на века, че компании като AOL и Yahoo ще властват в битката за достъп до интернет, за да бъдат засенчени от по-късни участници като Alphabet Inc.

Освен това рисковете за икономиката не са отразени в цените на акциите, казва Мортие.

"Това, което ще накара пазарите да се приземят, е моментът, в който има комбинация от лоши новини за инфлацията, централните банки следователно стават все по-двусмислени, икономическият растеж се пропуква и резултатите от печалбите се поставят под въпрос", каза той. Корекцията ще отнеме "няколко месеца", а в по-краткосрочен план инвеститорите ще се възползват от спадовете, за да подсилят позициите си.

Със сигурност продължаващото рали на технологичните акции, като Meta Platforms Inc. и Amazon.com Inc., е подкрепено от високите печалби, докато икономическите данни за САЩ продължават да не отговарят на очакванията.

Все пак Мортие заяви, че предпочита акции на развиващите се пазари като Виетнам и Индия. Той харесва също така европейските комунални услуги, телекомуникационни оператори и банки, които според него са евтини дори при отчитане на икономическо забавяне и обикновено се отличават с дивидентна доходност от около 7%.

Мортиер заяви, че убеждението му, че фундаменталните фактори в крайна сметка ще настигнат технологичните акции, означава, че ще остане с недостатъчно тегло в сектора, докато оценките не станат по-реалистични.

"Хората ще кажат, че не мога да продължа да плащам 21 пъти резултатите от S&P за следващата година, това не е възможно", каза Мортие. "По всякаква логика пазарът би трябвало да е с 20% по-надолу."