Microsoft с ръст на приходите, облакът разочарова

Анураг Рана, Bloomberg

13:00 | 1 февруари 2024
Обновен: 18:05 | 1 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Microsoft оповести печалбите си след затварянето на пазара. Приходите надвишават прогнозите, чистата печалба надвишава прогнозите, но акциите поевтиняват. Ще научим повече от анализа на Анураг Рана старши технологичен анализатор от Bloomberg Intelligence. Ако гледаме цифрите, Microsoft са се справили, но вероятно не с достатъчно голям марж спрямо очакванията на инвеститорите, предвид повишаването на акциите с 8,3% от началото на годината.

Като цяло, бих казал, че резултатите отговарят на очакванията и дори леко ги надвишават. Но ключовият фактор при Microsoft, който ние следим всяко тримесечие всъщност са насоките за следващото тримесечие. В момента това е най-важният елемент, защото след две тримесечие на стабилизация в резултатите от облачните услуги, сега  въпросът е дали те ще отбележат ръст през  втората половина на финансовата година за Microsoft.

Какво всъщност доведе до тези резултати? На какво разчита Microsoft?

Налице са два фактора. Първият е, че компаниите, които през последните две години свиваха разходите си за облачни услуги, сега се завръщат и увеличават потреблението си на тези услуги. Вторият ключов фактор е увеличилият се принос на изкуствения интелект, защото ако използвате по-често ChatGPT, Azure печели повече пари.