Ръстът на Meta от 197 млрд. долара е най-големият в историята на фондовия пазар

Акциите поскъпнаха с 20% в петък, за да затворят на рекордно високо ниво от $474,99 за акция

08:30 | 3 февруари 2024
Обновен: 08:30 | 3 февруари 2024
Автор: Субрат Патнайк
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Meta Platforms Inc. току-що направи най-доброто завръщане на Уолстгрийт

Само преди няколко години собственикът на Facebook претърпя най-голямото унищожаване на пазарната стойност в историята на фондовия пазар. Но компанията измина дълъг път оттогава, в четвъртък тя заслепи акционерите с още един впечатляващ тримесечен отчет за печалбите, тъй като гигантът на социалните медии се фокусира върху намаляване на разходите и укрепване на милиарди печалби.

Акциите поскъпнаха с 20% в петък, за да затворят на рекордно високо ниво от $474,99 за акция. Печалбата добави 197 милиарда долара към пазарната капитализация, най-голямото увеличение на пазарната стойност за една сесия, засенчвайки печалбите от 190 милиарда долара, направени от Apple Inc. и Amazon.com Inc. през 2022 г.

„Солидното изпълнение, по-бързият растеж и повишената ефективност на капиталовата структура подобряват перспективите от тук“, пише Брайън Новак, анализатор в Morgan Stanley, в бележка в петък.

„Тръбопроводът на Meta за AI както за потребители, така и за рекламодатели е стабилен, с повече инструменти, настроени за стартиране и мащабиране през 2024“, добави той.

Meta, която намали числеността на персонала с 22% през 2023 г., разкри планове за обратно изкупуване на акции на стойност 50 милиарда долара и обяви първия си тримесечен дивидент в четвъртък, знак за инвеститорите, че има излишни пари и има причина да продължат подкрепата за компанията.

Въпреки че компанията прави големи съкращения на разходите, тя продължава да харчи агресивно за напредъка в изкуствения интелект, а именно в генеративния AI, но също и за фоновите технологии, за да подпомогне захранването на нейните социални медийни продукти и да засили насочването на рекламите си.