Директори на Meta твърдят, че няма негативни страни от споделянето на технологиите за AI

През последните няколко месеца Meta пуска версии с отворен код на своите големи езикови модели - технологията, която стои зад чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT

20:20 | 1 декември 2023
Автор: Аиша Каунтс
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Ръководителите на Meta Platforms Inc., които говориха на събитие в четвъртък, заявиха, че не е имало сериозни недостатъци при откритото споделяне на технологията за изкуствен интелект, въпреки че много други компании прилагат обратния подход.

През последните няколко месеца Meta пуска версии с отворен код на своите големи езикови модели - технологията, която стои зад чатботове с изкуствен интелект като ChatGPT. Идеята е тези модели да останат безплатни, а след това да получат предимство, като създават продукти и услуги на тяхна основа, заявиха ръководителите на събитие за изследователската лаборатория за изкуствен интелект FAIR на компанията.

Няма никакъв търговски недостатък в това да я предоставим и на други хора“, казва Ян Лекун, главен учен по изкуствен интелект в Meta.

Meta се присъедини към повечето от най-големите технологични компании в света в използването на генеративен изкуствен интелект, който може да създава текст, изображения и дори видео въз основа на прости указания. Но те не поемат по същия път. Много от водещите разработчици на изкуствен интелект, включително OpenAI и DeepMind на Google, понастоящем не предоставят отворен код на своите големи езикови модели.

Компаниите често се страхуват да разкрият работата си, защото конкурентите им биха могли да я откраднат, казва Майк Шрьопфер, старши сътрудник на Meta и бивш главен технологичен директор. „Имам чувството, че се приближаваме към свят, в който всички се затварят, тъй като това става важно за конкуренцията“, казва той.

Но да останете отворени има своите предимства. Meta може да разчита на хиляди разработчици от цял свят, които помагат за усъвършенстването на моделите ѝ с изкуствен интелект. Това означава, че технологията може да се усъвършенства по-бързо, отколкото ако компанията използва само свои собствени изследователи.

Ако правите това тайно, ще изостанете“, отбеляза Лекун.

Неотдавнашните сътресения в компанията OpenAI, създател на ChatGPT, ускориха глобалния дебат за развитието на изкуствения интелект и за това дали компаниите трябва да бъдат по-прозрачни по отношение на подходите си при разработването на технология, която може да промени правилата на играта.

През лятото Meta пусна търговски версии на Llama 2 и Code Llama - технология за изкуствен интелект, която се конкурира с ChatGPT и GitHub Copilot на Microsoft Corp. Като предоставя безплатен достъп до своите големи езикови модели, които изискват огромна изчислителна мощ, Meta позволява на по-малките компании и разработчици да създават инструменти за изкуствен интелект.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви пред инвеститорите по-рано тази година, че Meta планира да таксува някои големи компании, като Microsoft, Amazon. com Inc. или Google на Alphabet Inc., за използването на своите големи езикови модели. „Не мисля, че това ще бъде голям приход в краткосрочен план, но се надявам, че в дългосрочен план това ще означава нещо“, посочи той.

Екипът FAIR на Meta, съкращение от Fundamental Artificial Intelligence Research (фундаментални изследвания на изкуствения интелект), е създаден преди десет години и сега наброява повече от 400 изследователи, разпределени в Северна Америка и Европа. Напоследък екипът се фокусира повече върху намирането на продуктови приложения за своите изследвания. През януари Meta създаде нова продуктова група за изкуствен интелект, фокусирана единствено върху внедряването на генеративни технологии за изкуствен интелект в продуктите си.