Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta ще съкрати служители в отдела за чипове за метавселената

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 04.10.2023 г.

13:19 | 4 октомври 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta планира да освободи служители в звеното на своето ориентирано към метавселената подразделение Reality Labs, фокусирано върху създаването на персонализирани чипове. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Служителите бяха информирани за съкращенията в публикация във вътрешния дискусионен форум на Meta Workplace във вторник.

За момента няма яснота за степента на съкращенията в отдела, наречен Facebook Agile Silicon Team или FAST.

Ако съкращенията са дълбоки, те биха могли да попречат на проекта на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг за изграждане на продукти с добавена и виртуална реалност, позволяващи достъп до набор от потапящи виртуални светове, известни като „метавселената“, особено AR очилата, които според него „ще предефинират нашите отношения с технология."

Отделът FAST, който има приблизително 600 служители, работи върху разработването на персонализирани чипове, за да оборудва устройствата на Meta, за да изпълняват уникални задачи и да работят по-ефективно, като ги отличава от другите, навлизащи на зараждащия се AR/VR пазар.

Въпреки това, Meta се бори да направи чипове, които могат да се конкурират със силиция, произведен от външни доставчици, и се обърна към Qualcomm, за да произвежда чипове за своите устройства, които в момента са на пазара.

Преструктурирането на FAST се очаква от пролетта, когато Meta нае нов изпълнителен директор, който да ръководи отдела.

Netflix планира да повиши цената на своята услуга, която не включва реклами, когато продължаващата стачка на холивудските актьори приключи, коментира още Кирилова. Новината доведе до над 3% ръст на цената на акциите на стрийминг гиганта.

Компанията обсъжда повишаване на цените на няколко пазара по света, но вероятно ще започне със САЩ и Канада, посочват източници, запознати с въпроса.

Все още не е ясно с колко точно Netflix ще повиши цените, нито кога ще влязат в сила новите тарифи.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.