Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta пусна универсален преводач с изкуствен интелект

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 23.08.2023 г.

13:00 | 23 август 2023
Обновен: 13:15 | 23 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, пусна модел с изкуствен интелект, способен да превежда и транскрибира реч на десетки езици. Той има потенциала да бъде съществена част от инструменти, които позволяват комуникация в реално време на различни езици. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор в сайта Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, пусна модел с изкуствен интелект, способен да превежда и транскрибира реч на десетки езици. Той има потенциала да бъде съществена част от инструменти, които позволяват комуникация в реално време на различни езици, предава Ройтерс.

В публикация в блога си компанията пише, че моделът SeamlessM4T ще поддържа преводи между текст и реч на близо 100 езика, както и пълен превод „говор към говор“ на 35 езика, като комбинира технология, която преди е била достъпна само в отделни модели.

Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг предвижда, че подобни инструменти ще улесняват взаимодействието между потребителите по целия свят в метавселената – набор от взаимосвързани виртуални светове, на които той залага бъдещето на компанията.

Meta прави модела достъпен за обществеността за некомерсиална употреба, гласи още публикацията в блога.

Най-голямата социална мрежа в света пусна вълна от предимно безплатни модели с изкуствен интелект през миналата година, включително голям езиков модел, наречен Llama, който представлява сериозно предизвикателство за патентованите модели, продавани от OpenAI и Google.

Зукърбърг твърди, че една отворена AI екосистема работи в полза на Meta, тъй като компанията може да спечели повече от това.

Независимо от това, Meta е изправена пред подобни правни въпроси като останалата част от индустрията що се касае до данните за обучение, които се ползват при създаването на нейните модели.

През юли комикът Сара Силвърман и двама други автори заведоха дела за нарушаване на авторските им права срещу Meta и OpenAI, обвинявайки компаниите, че използват техни книги като данни за обучаване без позволение.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.