Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta отваря AI модела си за комерсиална употреба чрез Microsoft

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.07.2023 г.

13:20 | 19 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Meta Platforms Inc. прави своята AI платформа, Llama 2, достъпна за търговска употреба чрез партньорства с големи облачни доставчици, включително Microsoft Corp. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Meta не таксува за достъп или използване на разработения от нея модел, каза компанията. Вместо това, отваряйки технологията за други компании, Meta казва, че ще се възползва от подобрения, които могат да бъдат направени, когато повече разработчици в използват, тестват и идентифицират проблеми.

Правенето на големия езиков модел, или LLM, по-широкодостъпен, също установява Meta заедно с други технологични гиганти като имащи ключов принос в надпреварата за AI. Meta харчи рекордни суми за AI инфраструктура, а главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг каза, че включването на подобрения на AI във всички продукти и алгоритми на компанията е приоритет.

Мета пое разходите за обучение на моделите си. Облачни доставчици, включително Microsoft, Amazon.com Inc. и Hugging Face, хостват инструментите и осигуряват изчислителната мощност за тяхното изпълнение.

Meta каза, че няма коментар дали Microsoft ще таксува за достъп до Llama 2 чрез своите облачни услуги и на Windows.

Комерсиалното пускане на Llama 2 е първият проект, който дебютира от генеративната AI група на компанията, нов екип, събран през февруари. За да подготвят новия модел за пускане, служителите на Meta и трети страни проведоха тестове за безопасност, които са били различни от тези, коото Meta използва за собствените си продукти.

Партньорството свързва Meta по-тясно с Microsoft, който се очертава като ясен лидер в AI чрез своето инвестиционно и технологично партньорство със създателя на ChatGPT OpenAI, който таксува достъпа до своя модел.

Ще може ли TikTok да се съревновава със Spotify и Apple чрез своята нова музикална стрийминг платформа може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.