Част от Великолепната седморка принудително увеличава офисите си в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия заяви, че ще спре да сключва договори с компании, които нямат регионални централи в страната, което оказа натиск над гиганти като Amazon, Alphaet и Microsoft

09:00 | 9 януари 2024
Обновен: 10:19 | 9 януари 2024
Автор: Матю Мартин,Фахад Абулжадайел
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световни технологични гиганти, сред които Amazon.com Inc., Google на Alphabet Inc. и Microsoft Corp., са сред фирмите, които се стремят да увеличат присъствието си в Саудитска Арабия под натиска на правителството, което заяви, че ще спре да сключва договори с компании, които нямат регионални централи в страната.

И трите американски фирми са получили лицензи за създаване на регионални централи в Рияд, показва правителствена база данни. Тези одобрения са издадени малко преди крайния срок, определен от саудитското правителство - 1-ви януари.

В края на годината се наблюдаваше засилена активност, тъй като големите корпорации се стремят да създадат местни централи. Други фирми, които наскоро получиха такива лицензи, са Airbus SE, Oracle Corp. и Pfizer Inc.

Саудитска Арабия обяви новите правила за държавните поръчки през февруари 2021 г., като заяви, че иска да ограничи "икономическото изтичане" - термин, използван от правителството за държавните разходи, от които могат да се възползват фирми, които нямат значително присъствие в страната.

Ключова част от икономическата програма на престолонаследника принц Мохамед бин Салман е ограничаването на някои от милиардите разходи на правителството и саудитските граждани, които напускат страната всяка година. Държавните служители искат да спрат да дават договори на международни фирми, които само вкарват и изкарват изпълнителни директори от кралството.

Като част от стремежа си да стимулира икономиката и да привлече международни инвестиции, MBS, както е известен престолонаследникът, разхлаби ограниченията за смесване на половете, шофирането от жени и публичните забавления. Въпреки това ограничените възможности, както и политики като продължаващата забрана за консумация на алкохол, накараха много чуждестранни ръководители да не желаят да живеят в страната.

Въпреки това статутът на кралството като най-голямата икономика в региона и плановете му да инвестира трилиони долари, за да се превърне в туристически и търговски център, накараха много международни компании да преосмислят начина, по който работят в Близкия изток.

Ходът на Саудитска Арабия беше широко разглеждан от бизнес и политически анализатори като опит да се конкурира с Дубай, водещия бизнес център в Близкия изток. Дубай отдавна е предпочитан от мултинационалните компании заради начина си на живот, ниското данъчно облагане и свързаността.

Повечето глобални фирми традиционно управляват операциите си в Близкия изток от офиси в Дубай, търговския и финансов център на региона, и поддържат по-малки офиси в саудитски градове, включително Рияд или Дамам, близо до централата на петролната компания Saudi Aramco. Не е ясно какво ще означава централата в Рияд за операциите в други части на региона.

В изявление, изпратено по електронната поща, Microsoft посочва, че Саудитска Арабия е част от региона CEMA (Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка). "В този много разнообразен регион имаме няколко централи, включително една в Саудитска Арабия", се казва в изявлението.

Google заяви, че си сътрудничи със съответните органи във връзка с изискванията. Airbus заяви, че установяването му в кралството е в съответствие с правилата на страната.

Съгласно правилата на Саудитска Арабия фирмите могат да получат специален лиценз за централа, ако създадат център в Рияд, който отговаря на различни критерии, включително минимум 15 служители и две други държави, които са му подчинени. В замяна Рияд предлага стимули, включително данъчни облекчения и освобождаване от правилата за наемане на саудитци.

През декември правителството обяви, че ще предостави 30-годишно данъчно облекчение за фирми, които имат специален лиценз за регионално седалище.

Но планът на Саудитска Арабия също е съпътстван от объркване, като някои ръководители твърдят, че не е ясно как правилата се прилагат за определени видове предприятия и кои саудитски държавни структури са обхванати от ограниченията за обществени поръчки. Друга ключова област на несигурност е дали правилата засягат компании, които имат договори с организации като мощния суверенен фонд на кралството.

Министерството на инвестициите не е отговорило на запитванията за коментар. В изявление от декември то заяви, че повече от 200 фирми вече са получили лицензи за централи. Фирми, сред които Bechtel, PwC и PepsiCo, вече обявиха, че превръщат Рияд в регионален щаб за своите операции.