Великолепната седморка губи влияние, докато апетитът за риск расте

В какво състояние седемте най-големи акции в S&P 500 по пазарна стойност влизат в 2024 г.

18:03 | 1 януари 2024
Автор: Кармен Рейнике
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сценарият за меко кацане, който инвеститорите виждат за тази година, сочи по-нататъшно поскъпване на американските акции. Но също така намалява перспективата за още един период на диво превъзходство за технологичните гиганти, които доминираха през 2023 г.

Една от ключовите теми зад скока на Великолепната седморка, която генерира близо две трети от напредъка на индекса S&P 500 през миналата година, изглежда е избледняла по значение за инвеститорите: с променящите се страхове от рецесията, ръстът на печалбите на технологичните гиганти, съчетан със стабилен паричните потоци и балансите, ги направиха активи убежища.

С допълнително гориво от бума на AI, групата се повиши с почти 100% до средата на юли, в сравнение с приблизително 20% за S&P 500. Но тъй като доверието в икономиката нарасна след повишаването на лихвения процент от Федералния резерв през юли, което инвеститорите сега виждат като последен от този цикъл, печалбите на технологичните титани станаха по-приглушени. От края на юли групата е нараснала с почти 7%, докато широкият пазар се е повишил с около 4%.

Все още има лагер от икономисти, които прогнозират, че Фед ще предизвика рецесия, докато се бори с инфлацията. Но засега инвеститорите възприемат гледната точка за меко кацане, разширявайки хоризонтите си към по-малки технологични акции и други сектори, които страдаха през по-голямата част от 2023 г.

„Единственият начин да останат във Великолепната седморка е, ако имаме по-малко от перфектно кацане“, каза Рис Уилямс, главен стратег в Spouting Rock Asset Management. „Все пак, от гледна точка на изграждането на портфолио, мисля, че те са добри хеджове, дори ако спрат да растат за известно време.“

По-долу е преглед на седемте най-големи акции в S&P 500 по пазарна стойност – Apple Inc., Microsoft Corp., Google Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Nvidia Corp., Tesla Inc. и собственикът на Facebook Meta Platforms Inc. — и как влизат в 2024 г.

Apple

Apple скочи с почти 50% тази година до рекорд, повишавайки пазарната си стойност до $3 трилиона, по-висока от всяка друга компания в света. Биковете казват, че все още има място за ръст, отчасти поради водещата ѝ позиция на пазара.

„Въпреки че изглежда неразбираемо в този момент, мисля, че Apple ще продължи да расте, докато не се появи заместител на това, което правят, а аз просто не виждам такъв“, каза Ким Форест, главен инвестиционен директор на Bokeh Capital Partners LLC.

Разбира се, предстоят препятствия. Възстановяването на цикличните продажби на iPhone и персонални компютри може да не настъпи преди втората половина на 2024 г., а растежът зависи и от силата на китайските потребители. Apple също е по-бавна от други в Big tech по отношение на изкуствения интелект, което е ключова област за растеж.

Microsoft

Microsoft също така постави рекорд за всички времена тази година по отношение на оптимизма относно AI и растежа на облака, тъй като успя да интегрира технологията ChatGPT на OpenAI в своите продукти.

Вероятно е най-добре позициониран от колегите си от Великолепната седморка да се възползва от потенциала на AI, казват някои инвеститори.

„Смятаме, че Microsoft ще бъде голям победител в тази надпревара“, защото те започват да показват как могат да монетизират продукта, каза Джейми Майерс, старши анализатор на акциите в Laffer Tengler Investments.

Amazon

Възходът на Amazon от октомври доведе до ръст на акциите с над 80% тази година. Увеличението на печалбите, което показа стабилизиращ растеж в облачното звено AWS, помогна за стимулиране на акциите.

„Amazon е почти като късно разцъфтяла тук“, каза Кен Махони, президент на Mahoney Asset Management. „Но те също имат наистина страхотна възможност в AI, особено в облака.“

Amazon е доста под най-високата си стойност при затваряне за 2021 г. от около $187 на акция, което дава на инвеститорите усещане за възможния ръст.

Nvidia

Nvidia спечели титлата любимец на AI, след като търсенето на нейните чипове подхрани процъфтяващия растеж на приходите. Ралито на акциите с повече от 230% тази година до рекорд ги направи най-добре представилите се както в S&P 500, така и в Nasdaq 100.

Пазарът възлага големи надежди на производителя на чипове. През последната година прогнозите на Уолстрийт за приходите за 2025 г. са скочили с повече от 150%, показват данните, събрани от Bloomberg. Анализаторите са изключително оптимистични за акциите – повече от 90% от тези, които ги отразяват, казват, че препоръчват покупка, а средната целева цена от $652 предполага около 30% ръст.

„Изпълнението е ключово“, каза Хенди Сусанто, анализатор в Gabelli Funds. „В момента има голямо търсене и изпълнението трябва да е стабилно, за да отговори на тези високи очаквания.“

Alphabet

Alphabet, която е нараснала с повече от 60% тази година, е може би най-голямата конкуренция на Microsoft в AI и облачни продукти в момента.

Сега инвеститорите искат да видят ясен път към по-високи приходи от предлагането на нейния AI - Gemini.

Търгувайки с около 20 пъти бъдещи печалби, компанията-майка на Google е една от акциите с по-разумни цени във Великолепната седморка на базата на оценка и е под своя рекорд. Meta има подобна оценка, докато Tesla, с около 70 пъти бъдещи печалби, е най-скъпата. Средната стойност за седемте фирми е приблизително 32.

„Google и Meta са относително по-евтини в сравнение с останалите“ от групата, каза Уилямс от Spouting Rock.

Meta Platforms

В ерата на социалните медии не е изненадващо, че Meta е много печеливша. Акциите на компанията почти се утроиха през 2023 г. и тя може да се похвали с най-възходящото изкривяване на рейтингите на Уолстрийт в историята си. Акциите на Meta също са под връхната си стойност от 2021 г.

„Meta остава нашият най-добър избор като цяло“ сред интернет акциите, казаха анализаторите на Citigroup Inc., водени от Рон Джоузи, в бележка от 20 декември. „Ангажираността продължава да расте, тъй като Meta се възползва от многогодишна продуктова пътна карта в социални, GenAI и рекламни инструменти, докато маржовете се увеличават.“

Tesla

Tesla имаше по-проблемна година от повечето в групата, но въпреки това удвои оценката си. Въпреки че компанията изглежда като победител в надпреварата за електрически превозни средства, напоследък анализаторите са скептични, намалявайки очакванията за доставки и печалби, тъй като търсенето се охлади в индустрията.

Все пак биковете виждат водещата позиция на Tesla и способността да използва тенденции като AI като дългосрочен попътен вятър. Тази акция също е доста под пика си през 2021 г.

„Има толкова много различни пътища за растеж и толкова много различни неща, върху които работят“, каза Майерс от Laffer Tengler Investments. „Ние просто не виждаме забавяне.“