Най-добре представящата се акция в света за 2023 г. поскъпна с почти 600%

Графика на деня, 01.01.2024 г.

14:05 | 1 януари 2024
Обновен: 10:31 | 3 януари 2024
Автор: Юкон Лий
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Неистовото обожание на малките инвеститори в Южна Корея към всичко, свързано с батериите за електромобили, предизвика шеметно рали на един производител на катоди, което го направи най-добре представящата се акция в света миналата година.

Акциите на Ecopro Co. надминаха значително всички компании в 2647-членния индекс Bloomberg World Index – осигурявайки възвръщаемост от 571% миналата година и повече от 200% пункта спрямо подгласника Kum Yang Co., друга корейска компания, която също е в центъра на манията за електромобили.

Ecopro беше образец на неудържимото вълнение при малките инвеститори, което предизвика огромни колебания в някои южнокорейски акции тази година. Комбинация от фактори – включително склонността на малките инвеститори към нестабилност, оптимистичните коментари от популярни лица с влияние в Youtube, както и китайски конкуренти, изправени пред засилен контрол от страна на САЩ – всички те допринесоха за интереса към националните производители на батерии и техните доставчици.

Компанията отбеляза рязко покачване на цената на акциите си през първата половина на 2023 г., катапултирайки от 110 000 вона в началото на 2023 г. до повече от 10 пъти за седем месеца. Подобно диво движение примами инвеститорите да преследват бърза възвращаемост, като същевременно изтласкаха продавачите на къси позиции, които поставиха мечи залози, докато съотношението цена/печалба на компанията скочи над 500 през лятото.

Преди неотдавнашната забрана от страна на властите за продажби на къси позиции, Ecopro беше една от най-често срещаните акции в търговията на къси позиции в Южна Корея. Акциите се търгуваха за 691 000 вона в Сеул малко преди Коледа, с пазарна стойност от около 14 милиарда долара. Акциите все още се търгуват на цена 96 пъти печалбата си.

Ралито на акциите отчасти се облагодетелства от очакванията за по-високи поръчки на батерии за електромобили по-рано миналата година, но те продължиха да поскъпват, дори когато някои анализатори понижиха перспективите си относно търсенето. Акциите вече са спаднали с почти 50% от своя връх през юли и вече имат два рейтинга за продажба, един за задържане и един без препоръка за покупка.

Ралито на Ecopro също така доведе до огромни ръстове в богатството на нейния основател Лий Дон-чай, който е в затвора за търговия с вътрешна информация. Състоянието му нарасна с около 3,3 милиарда долара тази година до 3,6 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Отделно, PT Adaro Minerals Indonesia се понижи с 19% тази година, след като беше победител през 2022 г., когато отбеляза ръст от 1595%.