В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Колко ще продължи сривът на Tesla? Попитахме експертите

Анкетата на BloombergTV Bulgaria

16:07 | 25 март 2024
Обновен: 07:58 | 26 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Гигантът в производството на електрически автомобили Tesla се сблъсква със суровата пазарна реалност в началото на годината. Голяма част от капитализацията ѝ е свързана с надеждите на инвеститорите за бъдещите постижения на компанията. Компанията е загубила повече от 94 млрд. долара от пазарна оценка само през първите две седмици на 2024 година. А на прага на новото тримесечие метафоричното разклащане в колелата на Tesla е напълно осезаемо. Какво да очакваме от пазарното представяне на Tesla след срива на акциите в S&P 500? Попитахме петима експерти, а ето и тяхното мнение.

Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор

„Самата Tesla изгуби малко над 30% от пазарната си капитализация от началото на годината и е доста под върховите си стойности. В по-дългосрочен план бих очаквал акциите на Tesla да останат подтиснати и една от причините за това е, че предполагаемо по време на икономически спад, в който хората изпитват не само реален удар по джоба си, но и има риск да останат извън работа, търсенето на електромобили да спадне. Самият Илон Мъск акцентира върху, това че китайските производители на електромобили са изключително конкурентни и по негови думи позицията им на световните пазари може в степен да зависи от налагането на търговски бариери или мита. Ние знаем, че чисто икономически това не е позитивна политика, но подчертава факта, че конкуренцията в този отрасъл е значителна и въпреки лидерския пазарен дял на Tesla – тя е изправена срещу насрещни ветрове.“

Калоян Желев, автомобилен експерт

“В представянето на Tesla и зад последните събития има и други причини, те не са чисто технологични или чисто пазарни. Сред някои от тези причини можем да очертаем това, че заводът на Tesla в Германия от самото си начало на проекта срещна не малка съпротива от местното население, тъй като той е построен в един район, който е водосборен басейн и водоизточниците са със строго контролирано качество. В последствие се оказа, че пречистването на отпадъчните води от автомобилното производство не е на нивото на предварителните проучвания и замърсяването на отпадъчните води е с до шест пъти по-високо от това, което е предписано по проект. Това предизвика много сериозни негативи за Tesla в Германия. Миналата седмица имаше един палеж, благодарение на който производството беше спряно за повече от седмица и там загубите се изчисляват на близо половин милиард евро от непроизведени автомобили. Да не забравяме, че Tesla е американска компания и тя във всеки исторически момент е готова както да абсорбира и да се възползва от всички позитиви на имиджа на САЩ като доминиращи в геополитиката, така и да консумира негативите. В момента поведението на САЩ предизвиква меко казано противоречиви реакции, както по света реакцията на държави и общества, така и местното население не са еднозначни. Tesla консумира резултата от тази противоречива американска геополитическа линия в пълен размер. Не бива да се абстрахираме и от този ефект върху представянето на Tesla като автомобилен производител и като компания, която беше класирана във „Великолепната седморка“. Нейното излизане от там е резултат от много различни тенденции, които се движат в често противоположни вектори, по тази причина бъдещето е абсолютно невъзможно за предсказване. Не бих се ангажирал с това и не смятам, че има сериозен анализатор, който би могъл да го направи. Обстоятелствата, които влияят на Tesla във всяко отношение са твърде много и твърде сложни и зависещи от много други подобни сложни обстоятелства, които се движат по различни вектори, за да бъде вкаран в един алгоритъм и да стигнем до прогноза."

Кристиан Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт

“Развитието на Tesla , това което може да очакваме е, че ще има още малко понижение, след което ще се възстанови, говорейки за цената на акциите. Единия от проблемите, които имат е, че в Европа и в САЩ има отлив на търсене на електромобили, по една или друга причина. От тази гледна точка развитието на Tesla зависи от една страна на конкурентоспособността на китайските електромобили, които в момента се водят преговори с ЕК дали да има ограничения. Tesla независимо със своите приливи и отливи е флагман в тази индустрия, доста технологии вкарва в продукта си, така че не виждам опасения, че компанията ще се срине. Единственият фактор, който може да повлияе отрицателно в момента, са съдебните дела около Илон Мъск и опциите върху акциите, които има."

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в „Делтасток“

“Tesla не успя да се възползва от еуфоричното рали на пазарите тази година, в което S&P 500 нарасна с почти 10%. Акциите на Tesla са поевтинели с над 30% от началото на годината и са най-зле представящите се в S&P 500 тази година. Причините за голямото поевтиняване са много: спадът на маржовете на печалба, ценовата война, която доста сериозно набира скорост в сектора, поведението на Илон Мъск, което започва да не се харесва на много хора, а трябва да се има предвид, че Tesla няма маркетинг и разчита изцяло на репутацията си, включително и тази на Мъск. Навлизането на BYD, който е основният китайски конкурент на пазара се явява доста проблематично, не само за Tesla , но и за сектора, защото пазарният им дял се увеличава постоянно, заради по-достъпните автомобили, които предлагат и отгоре на всичко инвеститорите се прехвърлят към акции за изкуствен интелект. Интересното тук е, че Nvidia отне първото място на Tesla, като най-търгувана акция на американските борси, имайки предвид тези факти, аз лично не съм оптимистично настроен за Tesla поне в краткосрочен план, като не изключвам да видим и цени от $100 за акция. В дългосрочен план компанията все още има потенциал, но ще трябва текущото статукво и начин на действие да се промени драстично и да започнем да виждаме по-добри отчети. Трябва да имаме предвид и още едно нещо, че идват избори за президент в САЩ и не е изключено да видим да се засилват рестрикциите върху китайските автомобили, които да помогнат на Tesla да се възстанови."

Йонко Чуклев, финансов анализатор

“По-дългосрочното ми очакване е, че Tesla ще се върне над $200 (за акция), като в краткосрочен план катализатори за това може да са две неща: Или компанията да покаже добри финансови резултати на 17 април, или Фед да повиши лихвите, което да доведе повишение на оценките на компании. По-интересното е дали има шанс за допълнително понижение на цената и според мен отговорът е „да“, защото Tesla тази година е най-слабо представящата се акция от „Великолепаната седморка“ с 30% спад, но това е логично, защото другата част от седморката показа едни страхотни ръстове последното тримесечие на 2023 г., то Tesla показа едни резултати, които повечето анализатори отчетоха като слаби. Това е нормално, защото когато си най-голямата автомобилна компания в света по пазарна капитализация, инвеститорите очакват ръст, ако ценовата война пречи на това да има ръст на приходи и печалба, то не може да си борсова звезда.“

Производителят на електромобили изпревари по спад на цена на акция Boeing и се нареди сред най-зле представящите се компании в индекса S&P 500.

Продажбите на електрически превозни средства, въпреки че все още растат стабилно, се забавят както в САЩ, така и по света. В Китай, най-големият пазар на електромобили в света, продажбите на Tesla се повишиха през първите два месеца на годината – но на жесток пазар, където местният конкурент BYD Co. Ltd. сега продава модел на цена под $10 000.

Резултатите на Tesla на много пазари са положителни, но са в много силна зависимост от държавната подкрепа, която в крайна сметка е преходен инструмент. Участието на Tesla в ценовата война е неизбежно, но е и с изчерпаем ресурс. Причините за спада при акциите на компанията обаче са разнородни.

Tesla се отказа от целта си за годишен растеж от 50% през януари, което е проблематично, имайки предвид, че производителят е компания, схващана като катализатор на основните промени в глобалните разбирания за мобилност.

На всички тези проблеми Tesla отговаря, като твърди, че просто е между две вълни на растеж. А появата на пазара на по-евтин модел неизбежно ще стимулира следващия подем. Tesla е изправена пред нарастваща конкуренция в САЩ сега и вече интензивна конкуренция на други места, особено в Китай. 

Материалът не е предпоставка за вземане на инвестиционно решение!