Nvidia е наследникът на Tesla, защото пазарът се насочва от електромобили към AI

Сега акциите на Tesla са спаднали с повече от 50% спрямо пика си от 2021 г., а другите акции на електромобили, които се изстреляха нагоре заедно с нея, са сянка на предишното си аз

18:08 | 4 март 2024
Автор: Еша Дей,Джеран Уитенстайн
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Възходът на Nvidia Corp. завладява фондовия пазар и води индекса S&P 500 до нови върхове. Но той също така напомня за друг любимец на инвеститорите, който се издигна нагоре благодарение на мечтите за технологична трансформация, за да се срине обратно на земята, когато тези надежди се превърнаха в разочарование.

Тази акция принадлежи на Tesla Inc., която предизвика своя собствена мания през 2017 г., когато инвеститорите заложиха, че електрическите превозни средства ще завладеят света. Тогава компанията на Илон Мъск се превърна във феномен, тъй като изпревари по пазарна капитализация утвърдени производители на автомобили като General Motors Co. и Ford Motor Co. и стана най-големият производител на автомобили в Америка. Някои анализатори гледаха отвъд индустрията и я наричаха "следващата Apple Inc.".

Сега акциите на Tesla са спаднали с повече от 50% спрямо пика си от 2021 г., а другите акции на електромобили, които се изстреляха нагоре заедно с нея, са сянка на предишното си аз. Всичко това би трябвало да отрезви инвеститорите в Nvidia, които виждат в акциите й безграничен залог за бъдещето на изкуствения интелект. Акциите на компанията са добавили 66% тази година, след като през 2023 г. се утроиха повече от три пъти.


Блясъкът на акциите на компаниите за електромобили се отмива/Акциите на Tesla са паднали с 50% спрямо пика, а тези на Rivan и Lucid - с повече от 90%.

"Неведнъж сме се убеждавали, че когато инвеститорите се влюбят в идеята за технологична иновация, логиката остава на заден план", казва в интервю Адам Сархан, основател и главен изпълнителен директор на 50 Park Investments. "А когато емоцията вземе превес, границата е до небето."

Залог на растежа

Между Nvidia и Tesla има много разлики - от продуктите, които произвеждат, до личността на хората, които управляват компаниите. Но приликите са поразителни.
Издигането на Nvidia от нишов производител на чипове до една от най-големите компании в света се основава на предположението, че феноменалният ръст на продажбите през последната година има трайна сила. Големият пробив на Tesla, който се случи през 2020 г. и доведе до оценка над 1,2 трилиона долара, се основаваше на предположението, че електрическите превозни средства ще бъдат широко и бързо възприети и че именно тя ще бъде компанията, която ще доминира на този пазар.

Но реалността прекъсна тази история. Търсенето на електромобили се забавя, тъй като вълната от ентусиазирани потребители вече е купила, а потребителите, които се съобразяват с цените и не желаят да се променят, се ориентират към нова технология по-дълго от очакваното. В резултат на това Tesla е спаднала с 31% от скорошния си връх през юли и е един от най-големите проценти на спад в индекса Nasdaq 100 тази година.

"Съществува целият този потенциал за автомобил с автономно управление, Cybertruck автомобил, а акциите са засегнати. Защо? Те губят пазарен дял и губят маржове. В света на технологиите това е целувката на смъртта", каза Самир Бхасин, директор във Value Point Capital.


Годишният ръст на продажбите на Tesla се забавя, докато тези на Nvidia се засилват

За Nvidia е твърде рано да се говори за забавяне. Базираната в Санта Клара, Калифорния, компания постига отлични резултати в продължение на четири последователни тримесечия, подхранвани от изглеждащото ненаситно търсене на нейните чипове, използвани за обучение на големи езикови модели, които захранват приложения за изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI.

След като през миналата година акциите на компанията се утроиха повече от три пъти, през 2024 г. тя отново е най-добре представящата се в индекса S&P 500 с 66% ръст. Пазарната ѝ стойност от над 2 трилиона долара изостава само от две американски компании - Apple Inc. и Microsoft Corp.

Говоренето за широко използване на ИИ в различни отрасли и предприятия напомня за вълнението около интернет и годините, довели до дотком балона. Но за разлика от онази епоха, когато интернет компаниите бяха оценявани по нови показатели като "кликове", докато изпускаха пари, Nvidia изпомпва огромни печалби. Нетните приходи скочиха с повече от 500% до близо 30 млрд. долара през миналата година и се очаква да се удвоят през настоящата година, според данни, събрани от Bloomberg.

Рискове се крият

Тези големи печалби и продажби, както и способността на компанията непрекъснато да надминава прогнозите, помогнаха да се задържат показателите за оценка. Въпреки това Nvidia има най-високото съотношение цена-продажби в S&P 500 - 18.

Понастоящем производителят на полупроводници има значителна преднина при видовете графични чипове, които се отличават с преработката на големи количества данни, използвани в моделите на изкуствения интелект. Но неговите конкуренти са нетърпеливи да завземат част от този пазар. Advanced Micro Devices Inc. наскоро пусна линия ускорители, а дори клиенти на Nvidia като Microsoft Corp. се надпреварват да разработват чипове.

"Ако наистина вярвате в тази лудост по изкуствения интелект, можете да си представите бъдеще след 10 години, в което изкуственият интелект е вграден на много места и се нуждаете от тези огромни системи с чипове, които могат да бъдат доставени само от Nvidia", казва Самир Бхасин, директор във Value Point Capital. "Дори и да има усещане за пауза в покупките, акциите ще бъдат ударени."

Нищо от това не означава, че се отхвърля разрушителната сила на електрическите автомобили или на изкуствения интелект. Но то повдига въпроса дали инвеститорите плащат за бъдещ растеж, който може никога да не настъпи. Вземете любимеца на пазара от ерата на "дот-ком" - Cisco Systems Inc. Тя все още е успешна компания, но инвеститорите, които са купили акциите ѝ около пика и са ги задържали, все още чакат да възстановят загубите си - 24 години по-късно.

"Балонът съществува, защото основната идея е реална", казва Коул Уилкокс, главен изпълнителен директор и портфолио мениджър в Longboard Asset Management. "Но само защото общата макро вълна е реална, това не означава, че всички тези начинания ще се окажат добри инвестиции. Ще трябва да можете да отделите печелившите от губещите."