Стартъп за хуманоидни роботи набра $675 млн., Nvidia и Безос са сред инвеститорите

Базираната в Силициевата долина компания Figure разработва роботи, които да изпълняват човешки задачи

18:13 | 1 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Джеф Безос, Nvidia и Microsoft залагат на това, че човекоподобен робот може да бъде една от горещите новости в областта на изкуствения интелект.

Те са сред група инвеститори, сред които и OpenAI, които инвестираха 675 млн. долара в компания за роботи с изкуствен интелект (ИИ), наречена Figure, съобщи стартъпът в четвъртък, с което оценкаста ѝ достигна 2,6 млрд. долара.

Технологичните компании влагат пари в изкуствения интелект с главоломни темпове, а инвеститорите и анализаторите все повече вярват, че бумът на изкуствения интелект е устойчив. Според изследователската компания PitchBook миналата година в компании за генеративен изкуствен интелект са инвестирани над 29 млрд. долара. Nvidia, производителят на чипове, който е в основата на манията по ИИ, има пазарна капитализация от около 2 трилиона долара, което го прави една от най-големите компании в САЩ.

ИИ използва технологията на чатботове като ChatGPT на OpenAI и хуманоидните роботи, създадени от Figure. Стартъпът заяви, че работи с OpenAI по разработването на нови модели на ИИ за хуманоидни роботи.

Основаната през 2022 г. компания Figure работи по робот без лице, който може да изпълнява задачи вместо хора. Базираната в Сънивейл, Калифорния, компания заяви този месец, че нейните роботи могат да изпълняват реални задачи като преместване на кашон върху поточна лента.

Стартъпът е публикувал видеоклипове на своите роботи, които изглеждат като от научнофантастичен филм. В един от тях робот поставя капсула в кафемашина Keurig, въпреки че човек трябва да постави чашата.

В друг видеоклип тромав робот се разхожда из стая.

Figure заяви, че инвестицията ще ускори внедряване на нейните роботи в търговски дейности на различни компании. Стартъпът съобщи, че е подписал споразумение с BMW за използване на неговите роботи в автомобилното производство.

Брет Адкок, основател и главен изпълнителен директор на Figure, заяви в четвъртък, че инвестицията от 675 млн. долара "гарантира, че сме добре подготвени да въведем въплътения изкуствен интелект в света, за да окажем трансформиращо въздействие върху човечеството".

Други инвеститори във Figure, която има 80 служители, включват Intel, Parkway Venture Capital и Align Ventures. От Microsoft отказаха коментар. Останалите инвеститори не отговориха веднага на запитванията за коментар в четвъртък.